Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Evelyn Schreiber: Pandemin räddar inte klimatet.

Utsläppen från vägtransporter har minskat under coronakrisen,Bild: Roald, Berit
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Med en klocka som tickar för att stoppa den globala uppvärmningen, var det många som mitt i allt elände i våras såg en liten ljusglimt. Väldigt många människor skulle plötsligt behöva förändra sina beteenden. Och mycket riktigt: stängda gränser, inställda resor och mindre konsumtion har haft stor effekt på klimatet.
Forskare och experter förutspår att koldioxidutsläppen i världen kommer att minska med mellan 4 och 8 procent i år. Det låter inte mycket, men motsvarar två till tre miljarder ton växthusgaser i atmosfären. Ingen tidigare pandemi, lågkonjunktur eller världskris har haft så stor påverkan på utsläppen.
Sett till att stora delar av världens befolkning suttit instängd i hemmet sedan i mars är det förstås inte så konstigt att utsläppen från transporter, flyg och industrier – liksom efterfrågan på el, kol och olja – har djupdykt.
Men det är väldigt lite som talar för att förändringen kommer att bli bestående, när länder öppnar upp igen. Den nedslående statistiken visar att efter varje rejäl nedgång – som efter andra världskriget och finanskrisen 2008 – tenderar utsläppen inte bara att återgå till de ”normala”, utan att öka.
Skillnaderna i utsläpp visar också att det krävs mer än individers förändrade vanor och beteenden för att tackla klimatkrisen på lång sikt. I Paris, där vägtransporter står för merparten av koldioxidutsläppen minskade de med nästan 70 procent under våren. I New York däremot, där uppvärmningen av bostäder står för mest utsläpp, minskade de med bara 10 procent. Större förändringar kräver större, gemensamma insatser – att vi ritar om delar av våra samhällen från grunden.
Den här krisen har visat vilka enorma resurser mänskligheten sitter på, bara hotet mot liv och hälsa anses tillräckligt stort. Det torde vara en hoppfull tanke, inför de katastrofer som med största sannolikhet väntar oss.
Gå till toppen