Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska polisens budskap: Stanna hemma från festen

Håll avstånd, ta ansvar och överväg att stanna hemma från kvällens fest. Det var budskapet när den danska polisen höll presskonferens på lördagen. Efter en stigning av antalet coronafall i landet övervägs nu munskydd i nattlivet.

Lördagens antal med nya smittfall i Danmark var det högsta sedan i början av april – 341 personer.Bild: ohan Nilsson/TT
Under lördagen konstaterades 341 nya coronafall i Danmark av Statens Serum Institut, det är den högsta dagliga siffran på antalet smittade i landet sedan 8 april. Nu kan nya restriktioner vänta.
På lördagen hölls en presskonferens med rikspolischefen Thorkild Fogde och polisdirektören Anne Tønnes.
– Det kan bli ytterligare restriktioner och begränsningar om vi inte ser ett förändrat beteende. Uppmana till färre kramar, färre handslag med mera. Det är möjligt med munskydd i nattlivet, tidigare stängningar och förbud mot att uppehålla sig på så kallade festgator, säger Thorkild Fogde.
Begränsningar av folksamlingar till högst 50 personer är kvar och restauranger och barer får inte ha öppet längre än till midnatt.
– Vi har upplevt ett markant tryck på restauranglivet, det är många unga människor i staden. Vår uppmaning till de unga: Hoppa över festen om möjligt, säger Anne Tønnes.
Tidigare i veckan kunde varken ministern Magnus Heunicke (S) eller Søren Brostrøm, Danmarks motsvarighet till Anders Tegnell, utesluta att det kan bli aktuellt med munskyddskrav i butiker och offentliga miljöer.
Gå till toppen