Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Reza Banakar

Professorn i rättssociologi Reza Banakar, Lund, har gått bort efter en tids sjukdom, endast 60 år gammal. Han efterlämnar hustrun Ann.

Reza kom ursprungligen från Shiraz, Iran, som han lämnade i tonåren för att studera. Vägen till Sverige gick via England och Wales och matematikstudier vid universitetet i Aberystwyth. Väl i Sverige studerade han rättssociologi och han tog intryck av den karismatiske professorn Per Stjernquist.
Reza disputerade så småningom i rättssociologi med en avhandling om rättens förmåga att lösa multikulturella normkonflikter. Reza var en driven forskare som erhöll forskartjänst vid universitetet i Oxford och senare professuren i rättssociologi vid University of Westminster, London. Reza återvände till Sverige 2013 då han erhöll professuren i rättssociologi i Lund.
Reza hade lämnat Iran som ung, före revolutionen. Avståndet till familjen i Iran var svårt för Reza. På senare år åkte han dock tillbaka och intrycken från den resan ledde till en bok om vilka normer som gäller i trafiken i den islamiska republiken Iran.
Reza var en omtyckt föreläsare och kollega, som alltid hade nära till skratt. Han var en flitig författare och publicerade närmare 100 artiklar och nio böcker i ämnet rättssociologi.
Hans liv blev alldeles för kort och vi är många som har honom att tacka för de spänstiga diskussioner som fick oss att växa i den öppna, intellektuella miljö som hans seminarier erbjöd. Han är djupt saknad.
Vännerna och forna kollegorna
Mikael Pyka
utskottsråd, Riksdagsförvaltningen
David Hoff
lektor i Socialt arbete, Lunds universitet
Gå till toppen