Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjärebor måste fortsätta koka dricksvattnet

Kokningsrekommendationen av dricksvatten kvarstår för boende och besökare längs kusten från sydvästra Torekov och ner till Stora Hult.

Tidigast på onsdag kan boende och besökare längs kusten från sydvästra Torekov till Stora Hult komma att kunna sluta koka dricksvatten och vattnet som används för matlagning. Men om det verkligen blir så var under måndagen oklart.
Bakom kokningsrekommendationen står Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA). Orsaken är att fekala bakterier påträffats i samband med provtagning. Något som meddelades under fredagseftermiddagen.
– Vi har bekymmer vid ett vattentorn i det här området. Över helgen har vi fortsatt vårt arbete med ytterligare inspektioner och att kolla eventuella felkällor, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA.
Enligt honom får man nu löpande in analysprotokoll och frågan är om någonting kommit in i vattentornet som inte ska vara där. Vattentornet misstänks vara den så kallade ”nollpunkten” för föroreningen.
– Handlar det om ett inläckage eller något som kommit in kanske? Det kan också bero på varierande förbrukning. Vattenförbrukningen har minskat nu. Vi undersöker om det har med det att göra, säger Jonas Håkansson.
Vattenförbrukningen var så hög i somras att NSVA införde bevattningsförbud under en period. Nu ligger vattenuttaget inte alls på samma nivåer som för ett par månader sedan.
Just nu spolas ledningarna.
– Vi genomför spolning, inspektion och provtagning, säger Jonas Håkansson.
Insatserna kan innebära att vattentrycket varierar i ledningarna och att de boende kan uppleva klorsmak eller klordoft. Enligt Jonas Håkansson är detta ofarligt.
– Vi kan bara beklaga att det är som det är. Just nu kan vi inte utesluta någonting, säger Jonas Håkansson.
Kokningsrekommendationen ses som en försiktighetsåtgärd. NSVA har inte placerat ut några tankar med vatten utan rekommendationen är att koka vattnet.
Gå till toppen