Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Hur länge tror MP på rivstarten?

Bolund och Lövin under måndagens pressträff.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Äntligen måndag, måste Miljöpartiets båda språkrör ha tänkt. Inte bara fick de möjlighet att presentera en budgetsatsning på nära tio miljarder kronor till grön återhämtning av svensk ekonomi. De fick också ett konkret exempel på genomslag för sin politik. Och ett välbehövligt sådant efter alla svidande nederlag.
Gång på gång har Socialdemokraterna i kraft av sin storlek kört över Miljöpartiet i regeringssamarbetet. Men nu har de hittat en fråga där partiernas intressen sammanfaller.
"Förra krisen räddades bankerna. Nu räddar vi klimatet", förklarade Isabella Lövin.
Hennes språkrörskollega Per Bolund talade i sin tur om "en rivstart för ekonomin och miljön".
Det handlar bland annat om uppemot en miljard kronor till grön omställning inom industrin och 5,4 miljarder till klimatsmarta resor. Därutöver öppnar regeringen för kreditgarantier till gröna investeringar i näringslivet.
Prioriteringarna är minst sagt på sin plats. Det ligger i landets intresse att företag som nu satsar för att stå starka efter coronakrisen inte investerar i teknik som av klimatskäl ganska snart måste fasas ut.
Men till saken hör att Lövin är på väg att avgå och det återstår att se vad hennes efterträdare tycker om budgetsatsningarna. Först att kandidera till språkrörsposten var riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, som i Aftonbladet förklarar vad hon vill driva för politik. Bland hjärtefrågorna märks basinkomst – mer känt som medborgarlön - samt kortare arbetstid. Och ekonomisk tillväxt ser hon inte som förenligt med klimathänsyn.
När regeringens strävan är att få fler att jobba mer och få fart på ekonomin med klimatsmarta satsningar kan MP alltså få ett språkrör med motsatta politiska mål.
Då vill det allt till att S fortsätter med att köra över MP i regeringssamarbetet.
Gå till toppen