Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Örkelljunga scoutkår tog sig genom krisen

Örkelljunga Scoutkår drabbades under våren av akut ledarbrist. Det kallades till krismöte som blev starten på förändring.
– Vi tog ett rejält omtag och under mötet kristalliserades det ut hur vi skulle jobba för att stärka kärnverksamheten – våra barn och ungdomar, säger Anna Thuresson, vice ordförande.

Örkelljungas scouter ska bli bättre på att ta tillvara det som finns på hemmaplan. Foto: Catharina Arehög.
Kårens uppskattade loppis sattes på paus av den enkla anledningen att det tog för mycket resurser i anspråk, trots att det varit en bra inkomstkälla. Därefter beslutade styrelsen att starta upp barn- och ungdomsgrupperna med möten varannan vecka.
– Vi tog oss en rejäl funderare och gick ifrån hur det alltid har varit. Nu är det fantastiskt roligt att kunna gå ut och säga att trots krisen finns kåren kvar, säger vice ordföranden Anna Thuresson.
Anna Thuresson har som flera andra återvänt till en plats i styrelsen. När de såg att de höll på att tappa ungdomsrörelsen så fick de ta sig en rejäl funderare.
– Det har varit fokus på att allt ska vara så stort och flashigt, med stora läger på bortaplan. Vi hade helt enkelt glömt det enkla på hemmaplan.
I juni hölls ett Harry Potter-läger för kårmedlemmarna.
– Det kom 14 stycken, kanske inte så många, men vi hade jätteroligt.
Just den känslan spinner kåren vidare på. Det ska vara enkelt och roligt att vara engagerad.
Framåt ligger en hel del bidragsansökningar för att bland annat lägga nytt golv i scoutstugan, finansiera inköp av tekniska prylar och införskaffa ett släp som ska inredas med saker som behövs vid kårmötena.
– Det ska vara enkelt att koppla släpen på bilen och köra ut till mötesplatserna. Kan vi undvika att lägga timmar på att packa i och ur saker som behövs till mötena så sparar vi ytterligare på ledarresurserna.
Gå till toppen