Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16-åring från Perstorp döms till ungdomstjänst

Helsingborgs tingsrätt anser att tonåringen gjort sig skyldig till både misshandel och skadegörelse.

Det var i slutet av vårterminen som två ungdomar hamnade i bråk i en korridor på Centralskolan i Perstorp. Flera vittnen har berättat att det var den anklagade 16-åringen som gick till attack och drog ner en annan kille på golvet och slog honom med knytnävarna mot huvudet. Några elever filmade händelsen.
Skolpersonal skyndade till och särade på killarna. Då slog 16-åringen i vredesmod sönder en fönsterruta i korridoren. Den misshandlade killen drabbades av svullnad och huvudvärk i flera veckor efter händelsen.
16-åringen har erkänt misshandeln. Hans förklaring till attacken var att brottsoffret tidigare ska ha slagit och kränkt en flicka som är hans vän och att det gjort honom förbannad.
Straffvärdet för båda brotten tillsamman motsvarar drygt två månaders fängelse, men med tanke på 16-åringens ålder och att han tidigare är ostraffad blir påföljden ungdomstjänst i 35 timmar.
Brottsoffret hade yrkat på över 11 000 kronor i skadestånd, men får 7 700 kronor. Det är pengar som 16-åringen, eller snarare hans föräldrar, nu blir skyldiga att betala.
Gå till toppen