Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: C+L kan bli mindre än två.

Nyamko Sabuni och Annie Lööf.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Slå ihop Liberalerna och Centern, föreslår tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg i en SVT-intervju. Så kan det gå att slå vakt om socialliberala röster i riksdagen.
Låter det bekant? Jo, tanken har tagit sig uttryck i alltifrån mittensamverkan på 1960-talet till ett rakt förslag om partisammanslagning 1973. Det senare röstades ned vid ett centermöte i Uppsala. Och varför skulle Centern se annorlunda på saken idag?
I SVT/Novus augustimätning får Liberalerna inte mer än 2,9 procents stöd och bara 9 procent av väljarna har enligt Sifo förtroende för L-ledaren Nyamko Sabuni. Det kan jämföras med Centerns 7,6 procents stöd och 30 procents förtroende för partiledaren Annie Lööf. Därtill har C, till skillnad från L, en sprängfylld partikassa och en väljarbas med folkrörelsedrag.
Från C-perspektiv borde sammanslagning då knappast vara så lockande. Ett äktenskap kräver kompromisser och sådana kan få sympatisörer från båda lägren att fly den nya familjen. Det kan leda till lägre väljarstöd än vad C och L samlar tillsammans idag.
Lars Leijonborg beskriver i sina memoarer hur han 2002 – som ledare för Folkpartiet, som Liberalerna hette då - försökte få dåvarande centerledaren Maud Olofsson till partisammanslagning. Det föll bland annat på oenighet inför euroomröstningen. Och det är inte bara i EU-frågor som det finns avgörande skillnader mellan partierna. Statsvetaren Katarina Barrling skildrade i sin avhandling 2004 två partikulturer som svårligen kan förenas. Visst har det hänt mycket i politiken sedan dess, men för Liberalernas del handlar det mest om försvagning.
För att kunna få C till fusion måste L nog visa starkare förmåga att locka väljare. Men lyckas Liberalerna med det, så behövs ju ingen sammanslagning för att slå vakt om socialliberala röster i riksdagen.
Gå till toppen