Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kassabrist hotar – då hjälps SHL-klubbarna åt

Kassabristen kan snabbt bli påtaglig i majoriteten av SHL-klubbarna när publik inte släpps in på matcherna. Bara en handfull klubbar har likvida medel för att klara utgifterna på kort sikt. Lösningen? De rikare klubbarna hjälper de fattigare.

Michael Marchal, SHL:s vd. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
I revisionsbyrån EY:s årliga rapport om SHL-klubbarnas ekonomi framkommer att en hel säsong utan publik innebär 600 miljoner kronor i uteblivna intäkter, uppger Aftonbladet.
– I ett sådan här extremt läge måste vi kanske samarbeta för att hjälpa de svagaste klubbarna, det skulle kunna handla om likviditetstillskott, säger Michael Marchal, ligans vd, till Aftonbladet.
Inför säsongsstarten har tio av 14 klubbar mer än tio miljoner kronor i eget kapital. Enligt EY krävs enbart fem hemmamatcher utan publik för att två SHL-klubbar ska få negativt eget kapital. Efter åtta hemmamatcher skulle fem klubbar ha eget negativt kapital. Efter en hel säsong skulle tio ha negativt kapital.
– Det är väldigt oroande, att tappa 30 procent av intäkterna blir kostsamt för de flesta verksamheter. Vi har enorma utmaningar, säger Michael Marchal till tidningen.
Som en konsekvens av coronapandemin slopade Svenska ishockeyförbundet licenskravet för eget kapital inför den kommande säsongen. Ligan tänker heller inte låta sina medlemsklubbar gå i konkurs. Marchal säger att det kan finnas incitament för klubbar som har pengar att rädda dem som inte har det lika bra ställt för att kunna spela ligan med 14 lag.
– Hjälpen kan göras på olika sätt, direkt och indirekt. Det behöver inte vara så att en klubb skänker pengar till en annan. Egentligen är vi 14 lag som är fiender under hela säsongen och krigar om ett SM-guld och hålla sig kvar i ligan, samtidigt håller vi ihop och är eniga för att klara tuffa utmaningar.
Gå till toppen