Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Kommunala e-förslag är demokrati i sin prydno.

Syster Thérèse och lantbrukare Hans Rasmusson, Lunds miljöpristagare.
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
För några veckor sedan fick syster Thérèse vid Sankt Dominikus kloster utanför Lund ta emot stadens miljöpris vid en ceremoni i kommunfullmäktige. Hon mottog det för sitt arbete med att bevara friden och tystnaden i Rögleskogen mot NCC:s planer på att expandera stenbrottet vid Skrylle. Bakgrunden är det Lundaförslag hon sände in förra våren via kommunens hemsida. Där argumenterade hon för att Rögleskogen ska bli en del av Skryllereservatet och fredas från en framtida exploatering.
Lundaförslaget är ett så kallat e-förslag. Det innebär att den som bor i Lund digitalt kan föreslå en förändring eller insats som kommunen borde göra. Förslaget ligger ute i 60 dagar. Om det lyckas få fler än 100 röster tas det upp till behandling.
Syster Thérèse Lundaförslag fick på kort tid nästan 1 000 röster – rekordet dittills – och togs upp i tekniska nämnden. En motion ligger nu i kommunfullmäktige.
E-förslaget kan sägas vara en vidareutveckling av medborgarförslaget, som finns inskrivet i kommunallagen. I kommuner som har infört systemet med medborgarförslag – i dag runt 200 – kan invånarna skicka in sina förslag till politiska beslut. Dessa blir ärenden som ska hanteras. Den som skrivit har rätt till svar.
E-förslaget är friare, men samtidigt betydligt mer publikt. Kommunen bestämmer villkoren: vilka som ska få lägga förslag och vem som ska rösta – alla eller bara invånare i kommunen – liksom hur länge ett förslag ska ligga ute och hur många röster det måste få för att tas vidare. Förslagen ligger under tiden omröstningen pågår offentligt på kommunens hemsida, tillgängliga för alla. Dialogen sker därmed inte bara mellan politiker och förslagsställare utan också mellan invånare i ett bredare samtal.
Malmö stad var med Malmöinitiativet i juli 2008 först ut i landet med att erbjuda tjänsten. Idag, uppger SKR på direkt fråga, har ett 70-tal regioner och kommuner liknande upplägg.
Fler borde följa efter. Möjligheten för vanliga invånare att via en digital direktkanal kunna väcka förslag och samla opinion är ett effektivt och användbart redskap i den kommunala demokratin. Politikerna får i sin tur veta vad som rör sig i sociala medier, kan finna inspiration och uppslag till nya idéer.
I Lomma valde dock kommunfullmäktige i torsdags att rösta ned en motion om e-förslag. Moderaternas argument var att ”E-förslag är en farlig väg. Politik handlar om att balansera intressen och att prioritera fördelning av begränsade resurser.” Socialdemokraterna argumenterade emot med argumenten: ”Risken är att det blir en snuttifiering av samhällsdebatten där man tar en liten del och missar helheten.”
Det är en trist syn. Att invånare lägger förslag som gillas av många är ju ett komplement till och inte en ersättning för politikernas beslut och samlade avvägningar. Men så talar de som inte vill bli störda, som ser kommunpolitiken som en arena att visa upp sig på, inte mötas vid.
Det är kortsiktigt. E-förslagen kan nämligen användas också av politikerna själva. I Malmö har hopptornet vid kalkbrottet i Klagshamn under många år varit en populär badplats för stadens ungdomar. Men i år skulle det bort: hopptornet är ett svartbygge. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) blev intervjuad - och hänvisade de besvikna ungdomarna till Malmöinitiativet.
Fick man ihop 100 röstande skulle han själv aktivt verka för att staden bygger ett nytt, lagligt hopptorn. Och se - signaturen Antonio lade den 19 augusti ut ett Malmöinitiativ om att staden borde bygga ett nytt säkert hopptorn i ”Kalkan”. Förslaget lades ut för omröstning fram till den 1 mars nästa år, men samlade på bara några dagar tillräckligt antal röster. 141 röster och 37 kommentarer senare har tekniska nämnden redan behandlat och tillstyrkt att ett nytt hopptorn ska byggas.
Det är demokrati i sin prydno. Så utveckla e-förslagen, marknadsför dem, använd dem. Det är ett smidigt, smart och enkelt sätt att stärka den lokala demokratin och fördjupa dialogen mellan kommuninvånare och politiker.
Gå till toppen