Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskrona ska bada i ljus när höstmörkret kommer

En tre månader lång ljusfestival arrangeras för första gången i Landskrona. På flera platser i staden blir det ljusinstallationer, workshops och evenemang där invånarna själva är deltagare.

Vattentornet är en byggnad som ska utnyttjas under ljusfestivalen. Upplyst i vackra färger har den blivit förr, den här bilden togs 2007.Bild: Roland Bengtsson
Med start 10 oktober, när mörkret gör sitt inbrott, och tre månader framåt ska flera platser i staden bada i ljus.
Ljusfestivalen, kort och gott ”Ljuset”, har flera syften och avslutas 10 januari.
– Belysning är en trygghetsfråga, så det har vi bakat in i det här. En plats som pekas ut som otrygg är den här, säger stadsmiljöchef Tora Broberg på presskonferensen som på tisdagen hölls utanför Konsthallen.
Tora Broberg och Niclas Lundblad på Landskrona stad.Bild: Mikael Brandt
Ett kanske mer uppenbart syfte är att låta lokala och internationella konstnärer visa upp sin ljuskonst. Hur konsten kommer att se ut är man i projektgruppen hemlighetsfull kring eftersom man vill att det ska bli en överraskning för Landskronaborna.
Olof Werngren är konstnärlig ledare för projektet och kan trots allt berätta att det på Kasernplan blir en stor videovägg, på Rådhustorget digital konst och på Koppargården blir temat solsystemet.
– Evenemanget ska ha en hög, konstnärlig nivå, i klass med fotofestivalen, med många internationella och lokala konstnärer. Det blir videokonst, workshops, vandringar och olika installationer. Efterhand byts verken ut till andra så det är inte samma under hela perioden, säger Olof Werngren.
Så här såg det ut 2013 när rådhuset lystes upp i olika färger.Bild: Britt-Mari Olsson
Till projektet har dessutom knutits designern Gabriel Follonier från designbyrån Form us with love.
– Vi försöker identifiera problem och hitta lösningar. Vi kunde se att en del platser i Landskrona saknade belysning och det har vi försökt hitta en lösning på, säger Gabriel Follonier.
Hjärtat i evenemanget blir platsen kring Konsthallen. Därifrån blir det ett stråk av ljusinstallationer ut mot Kasernplan, Rådhustorget och Teaterparken. Men även andra platser i staden ska få del av ljuset, som Koppargården, vattentornet, hamnen och Sofia Albertina.
Niclas Lundblad på kulturförvaltningar säger att det blir någon form av invigning den 10 oktober, men med tanke på coronarestriktioner har man inte bestämt hur.
Dessutom säger han att planen är att ljusfestivalen ska bli ett återkommande inslag i höstmörkret.
– Det hade varit roligt om den kan växa till nästa år, säger han.
Gå till toppen