Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya regler ska stoppa matchfixning

Spelinspektionen inför nya regler för att stoppa matchfixning. Bland annat förbjuds vadhållning på regelbrott och på prestationer av fotbollsspelare under 18 år.

Nya vadhållningsregler ska stoppa matchfixning i fotboll.Bild: Per Danielsson/TT
De nya reglerna är komplement till bestämmelserna i spellagen och i spelförordningen, och tanken är att de ska hjälpa till att motverka matchfixning, skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande.
Det blir förbud mot att spela på regelbrott under matcher, tävlingar och turneringar – som utvisningar, varningar och straffar.
Dessutom ska man inte kunna spela på individuella prestationer av spelare som är under 18 år.
Begränsningarna gäller fotboll, utöver de fyra högsta divisionerna i Sverige eller utomlands, matcher i Svenska cupen och träningsmatcher annat än för landslagen (U21 och uppåt). De nya reglerna gäller endast fotboll som spelas i Sverige.
I och med dessa förbud och begränsningar bedömer Spelinspektionen att det kommer att saknas skäl att påverka utgången av spel på den svenska licensmarknaden inom de berörda områdena.
Spelinspektionen anser att fotboll är en högrisksport när det gäller matchfixning och att det finns särskilda risker med låga divisioner.
”Bevakningen är sämre och utövarna tjänar inte pengar på sitt idrottande. Spelinspektionen har därför valt att lägga särskild vikt vid fotbollen”, skriver Spelinspektionen.
”Detta är ytterligare ett steg i arbetet med att minimera riskerna för matchfixning och det hot mot idrottens integritet som matchfixningen utgör”, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Spelinspektionen.
Gå till toppen