Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slagg från Höganäs AB kan bli räddning för korallrev

Ett nytt forskningsprojekt får EU-stöd för att återskapa förstörda svenska korallrev. Slagg från bland annat metallpulvertillverkaren Höganäs AB kan bli en viktig pusselbit i räddningsarbetet.

Bild: Länsstyrelsen
Svenska korallrev, visst finns de. Men av de sex korallrev som tidigare existerat i Kosterhavet utanför Bohuslän finns bara två kvar.
Den korallart som lever i svenska vatten kallas ögonkorall och är en så kallad kallvattenkorall. Rev av denna korall är hem för över 1.300 olika arter, bland annat havsanemoner, havsborstmaskar, armfotingar och trollhumrar.
– Det handlar om ett litet område runt den svenska kusten. Ögonkorallen är beroende av kallt saltvatten från den så kallade norska rännan och de rätta förutsättningarna finns i Kosterfjorden, säger Ann Larsson, docent i marinekologi vid Göteborgs universitet.
Under ledning av Länsstyrelsen i Västra Götaland utför hon tillsammans med en grupp kollegor forskning för att återskapa de förstörda reven, som slitits sönder av bland annat bottentrålning.
Målet är att skapa och placera ut artificiella rev, där korallens larver kan fästa och skapa nya kolonier. Bland annat görs försök med slagg från den metallurgiska industrin.
Först att bidra med material är metallpulvertillverkaren Höganäs AB. Det var bolagets biproduktsansvarige, Björn Haase, som kontaktade Göteborgsforskarna efter att han hört om deras planer på konstgjorda rev. Liknande försök med just slagg har nämligen gjorts även på tropiska breddgrader.
Ann Larsson hoppas att restprodukter från industrin ska kunna bli en del av lösningen.
– Vi kommer att testa många olika material och ytstrukturer. Fungerar metallurgisk slagg är det ett stort plus eftersom det produceras på flera håll i Europa och är relativt billigt. Förhoppningen är att hitta en teknik för att återskapa rev även på andra platser inom EU och då är tillgänglighet på material en viktig faktor, säger hon.
Fakta

Korallprojektet

• Syftet är att restaurera ögonkorallrev på sex platser i Kosterfjorden-Väderöfjordens Natura 2000-område.

• Life Lophelia drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med Göteborgs universitet. Arbetet medfinansieras av EU-kommissionen (EU:s Life-fond) och Havs- och vattenmyndigheten. Projektet startade i september 2019 och pågår till och med 2025.

Gå till toppen