Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppfinnarens senaste idé: Bygg om Pyttebron till scen

Vad ska man göra med Pyttebron när den måste bort för att ge plats åt Pytteleden? Enligt politikerna blir den ju för dyr att flytta. Men Ängelholms egen uppfinnare Bertil Burström har en idé.

Uppfinnaren Bertil Burström bor i Össjö. Här har han gjort en portal över bäcken till hans rikt utsmyckade trädgård.Bild: Stefan Ed
Uppfinnaren, ingenjören och juristen Bertil Burström i Össjö kallar sig även miljövän och har som motto att inte riva något i onödan utan ta tillvara och förbättra.
Han vill därför lägga Pyttebron på sidan – och göra nytta för kultur- och nöjeslivet i Ängelholm.
”Varför inte något extra originellt och publikdragande även för turister? En unik musik- och teaterscen som svävar mitt över Rönneå, vars vattenyta kan leda ljudet långt uppströms till Nybron och publik på vardera stranden med sina båtar, Laxen med mera”, skriver han i ett medborgarförslag som även tidningen fått ta del av.
Bertil Burström tänker sig att Pyttebron förses med en fyrkantig balkram i vardera änden, varefter bron lyfts ett stycke och sedan vrids 90 grader mot centrum och återplaceras på brons befintliga upplag. Gångbanan blir därmed ett plank mot den nya trafikleden.
När Pyttebron vilar på sin ena sida förses övre fackverket med ett tätt och underhållsfritt tak. Alla stålbalkar målas mattsvarta.
På nedre fackverket läggs ett scengolv, som kan utvidgas ett par meter genom att bygga ut halvcirkeln. Vid scengolvets ytterkanter svetsas ett slankt räcke.
”Ett par långsmala hytter för pentry, wc och omklädningsrum kan få plats baktill, eller ännu hellre bakom den vertikala 'gångbanan'. Scengolvet bör helst avskärmas med låsbara dörrar vid sina ytterändar”, skriver Bertil Burström.
Bertil Burström tänker sig att kaffe och kaka kan erbjudas pausande flanörer under helgerna. På övrig tid kan sång-, musik- och teatergrupper underhålla mot frivillig betalning. Konstnärer och fotografer kan erbjudas en regnskyddad utställningsyta i det fria. Även standup och politiska tal kan passa, tycker Bertil Buström.
”Föreslaget arrangemang blir knappast ekonomiskt övermäktigt men bör bli givande i flera avseenden. Att hugga upp och skrota Pyttebron skulle bli avsevärt dyrare – dessutom uteblir payback”, skriver Bertil Burström som avslutar med att erbjuda sin fackmässiga hjälp vid ett förverkligande.
Gå till toppen