Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: USA med vännens ögon.

Delegater från Montana på Republikanernas konvent.Bild: Chris Carlson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Hade de inte träffats långt borta, för länge sedan, så hade det knappast gått att mötas alls. Tonåringarna Sanna och Sherry var utbyteselever i Australien 1990. De fortsatte hålla kontakt, de skrev brev, men med åren tunnades vänskapen ut.
Så det var det inte alls självklart att Sanna Torén Björling kunde återuppta kontakten när hon blev korrespondent i USA och att hennes familj kunde möta Sherry och hennes make, som är militär, och deras två söner som lärt sig hantera vapen och klara sig i vildmarken i västra Montana. Väldigt långt från Washington.
Men vänskapen bar – och den behövdes som dörröppnare.
För vi lever i polariseringens tid och synen på Donald Trump splittrar släkter och familjer i USA.
I Sverige ställs samma fråga som bland progressiva storstadsbor i USA: Hur kan någon rösta på Trump? Boken är ett försök att förstå, utifrån uppfattningen att folk fattar rationella beslut.
Sanna Torén Björling, som med amerikanska mått mätt är vänsterliberal, visar med sin bok Allt vi har gemensamt. En berättelse om vänskap och ett delat USA (Natur & Kultur) att hon framför allt är journalist.
Identitetspolitiken ligger idag som en våt filt över samhällsdebatten. Med dess snäva krav kan var och en bara rapportera från sin högst privata skurhink. Men en professionell reporter ställer frågor, lyssnar in, använder empati. Och lyckas så beskriva en tillvaro långt ifrån de liberala kustamerikaner som regelmässigt får klä berättelsen om USA. Här möter mormoner, beväpnade glesbygdsbor och frihetsälskare som aldrig satt sin fot i Washington och hyser djup misstro mot etablissemanget där.
Utifrån människor hon möter tecknar Sanna Torén Björling en bild av dagens USA – betraktat med uppriktig vetgirighet. Försöker förstå, inte fördöma. I en flod av USA-böcker inför höstens viktiga val sticker den ut.
Gå till toppen