Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Video: Här kör framtidens förarlösa lastbil på Gröningen

Testkörning av Mars-expeditionens markfordon eller inspelning av nästa science fiction-film? Nej, det är framtidens självkörande transportfordon som är på besök i Helsingborg.

Foto: Göran Stenberg.
Under tisdagsförmiddagen var det säkert en och annan som lyfte på ögonbrynen när en stor vit lastbil rullade fram på strandpromenaden på Gröningen. Den är förarlös och kan på egen hand transportera gods mellan olika punkter. Något som faktiskt redan nu sker vid ett lager i Jönköping.
Under tisdag och onsdag finns lastbilen på plats vid hållbarhets- och framtidskonferensen "A Sustainable Tomorrow" som genomförs digitalt men också i liten skala på Sundspärlan i Helsingborg.
Under förmiddagen passade dock företaget bakom fordonet, Enride, på att visa upp sin förarlösa lastbil på bland annat Gröningen, där den gled fram i ordinär stavgångsfart.
Einride T-Pod, ett självkörande fordon, rullade på tisdagen på strandpromenaden i Helsingborg.
Redan igår visades den upp första gången i Helsingborgs hamn som tillsammans med företaget driver ett projekt där förarlösa eldrivna fordon i framtiden ska flytta containrar.
Under dagen körde dock inte lastbilen helt förarlöst eftersom det kräver en del förberedelser på plats, men med hjälp av en fjärrkontroll kunde man ändå ge en bild av hur det kommer att se ut om och när sådana här fordon kan bli en vanligare syn i trafiken.
Gå till toppen