Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dricksvattnet längs södra Bjärekusten måste fortsätta kokas

NSVA håller fast vid rekommendationen att boende från södra Torekov ner till Stora Hult fortsatt ska koka vattnet. En rekommendation som kommer att hävas tidigast på fredag kväll.

Det var i fredags eftermiddag som Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA) gick ut med meddelandet att boende från södra delarna av Torekov ner till Stora Hult rekommenderades att koka dricksvatten samt vatten som används till matlagning. Detta efter att fekala bakterier hittats i vattnet.
Under onsdagen kom beskedet att kokningsrekommendationen tidigast kan komma att hävas på fredag kväll den 18 september.
”Vi måste vara säkra på att dricksvattnet håller rätt kvalitet innan vi häver kokningsrekommendationen. Alla vattenanalyser måste visa att vi ligger på rätt sida om gränsvärdena. Våra åtgärder ger effekt, men det tar tid. Att det tar tid beror på begränsade grundvattenresurser i området som gör att vi inte kan få den omsättning på vattnet som hade varit önskvärt”, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA, i ett pressmeddelande.
Det måste finnas två godkända vattenprovsvar efter varandra för att rekommendationen att koka vattnet ska kunna hävas.
Enligt Jonas Håkansson får man nu godkända provsvar från vissa provpunkter men inte från alla.
”Vi jobbar på så fort vi kan med åtgärder så att de boende i området ska slippa koka sitt vatten. Vi är på väg åt rätt håll men det behövs ett tag till”, fortsätter Jonas Håkansson i pressmeddelandet.
Gå till toppen