Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapace och Kinnaman möts i källaren

Vännerna Noomi Rapace och Joel Kinnaman letade efter en film att göra tillsammans. ”The secrets we keep” beskriver de som den mest känslomässigt påfrestande inspelningen de gjort. – Jag drömde mardrömmar om att jag jagade Joel och att vi brottades men att jag förlorade, säger Noomi Rapace.

Noomi Rapace spelar huvudrollen i "The secrets we keep", som hon även producerar. Arkivbild.Bild: Thibault Camus/AP/TT
De gick i samma gymnasieskola, men lärde känna varandra först när båda slagit igenom i Hollywood. De hade scener ihop i Daniel Espinosas ”Child 44” och började prata om att hitta ett filmprojekt. Tanken var att filmen skulle produceras av Noomi Rapace.
– Det är första gången som jag verkligen har varit delaktig i hela processen. Jag har jobbat med casting, manus och suttit och planerat schemat, säger hon.
Tillsammans med israeliske regissören Yuval Adler har Rapace uppdaterat manuset till ”The secrets we keep”, som handlar om en kvinna som överlevt koncentrationsläger och 15 år senare lever ett lugnt liv med amerikansk man och barn. Tills hon en dag ser en man, som liknar en tysk nazisoldat som begick övergrepp mot henne.
– Vi ville bygga en historia man inte har sett förut. I originalmanuset var Maja judinna, men nu är hon rom. Hon var gift med en judisk man med samma erfarenheter, men vi gjorde om honom till amerikan och skrev in att Maja dolt sin historia för honom.
Den eventuellt tyske soldaten spelas av Joel Kinnaman. Merparten av scenerna sitter han fastbunden på en stol i parets källare. Maja försöker utkräva sanningen, men han hävdar att hon tagit fel på person.
– Vi ville skapa ett triangeldrama mellan honom, henne och hennes man som inte vet om hon talar sanning. Hur mycket man kan minnas efter 15 år? Vad är minnen och vad är hallucinationer? Det blir en friktion, säger Noomi Rapace.
Joel Kinnaman beskriver inspelningen som det tuffaste han har varit med om under sin karriär, både fysiskt och psykiskt.
– Jag har blivit torterad på film ganska många gånger, det är lite av min specialitet. Men jag hade inte kunnat förutse hur tufft det skulle bli, säger han och fortsätter:
– Jag var fastbunden stenhårt, började blöda vid handlederna av repen och fick jack i mungiporna av munkavlen. Eftersom jag var bunden så tajt hann de inte ta loss mig mellan tagningar utan jag satt i timmar.
Kinnaman beskriver det som att han ”bar på en enorm vrede” under inspelningen, på grund av den fysiska påfrestningen. Samtidigt förde den tuffa situationen honom och Noomi Rapace närmare varandra.
– Noomi uttryckte det som att vi sjönk tillsammans, som att det var kvicksand i den där källaren.
Noomi Rapace säger att de förmodligen inte hade kunnat nå fram till den punkten om de inte hade känt varandra så väl.
– När man går in i en så här mörk historia är det en fördel att man känner och litar på varandra. Man vågar gå djupare och tillåter sig själv att vara mindre artig i processen. Jag har bott hemma hos Joel ibland när jag varit i USA och han har sett mig i pinsamma situationer. Vi har väldigt kul tillsammans.
Att huvudpersonen omformades från en judisk till en romsk kvinna var ett medvetet val, eftersom romernas lidande under andra världskriget inte har skildrats i lika hög utsträckning som judarnas.
– Romer i hela Europa har varit fruktansvärt utsatta genom historien, säger Noomi Rapace.
Fakta

"The secrets we keep"

Filmen beskrivs som en dramathriller och handlar om en romsk kvinna, Maja, som överlevt andra världskriget. 15 år senare ser hon en man som hon tror är SS-soldat och kidnappar honom.

"The secrets we keep" spelades in våren 2019 i New Orleans. Noomi Rapace och Joel Kinnaman har sällskap av Chris Messina och Amy Seimetz i rollistan. Regissör är Yuval Adler, som tidigare gjort filmerna "Betlehem" 2013 och "The operative" 2019.

"The secrets we keep" har premiär 18 september.

Gå till toppen