Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seger: Så skulle ett jämställt avtal se ut

Svenska fotbollförbundet kan på egen hand döda diskussionen om icke jämställda ersättningar, säger landslagskaptenen Caroline Seger. Det är bara att dela lika på alla pengar som landslagen drar in. – Det är ganska simpelt, tycker jag.

Caroline Seger under damlandslagets träning på Gamla Ullevi inför EM-kvalmatchen mot Ungern på torsdag.Bild: Adam Ihse/TT
Seger medger att hon är en av dem som tidigare hänvisat till marknadskrafter och till de internationella förbunden Fifa och Uefa, när skillnaderna i intäkter ska förklaras.
Nu tycker hon att Svenska fotbollförbundet (SvFF) i stället borde placera sig längst fram i ledet i kampen för helt jämställd ersättning för dam- och herrlandslag.
– Man pekar mycket på att marknaden och Fifa och Uefa styr hela tiden, och jag har också varit en som har sagt att ”så funkar det”. Men varför titta uppåt hela tiden? Det är väl bättre att titta på vad vi själva kan göra i Sverige. Och gå i bräschen för att faktiskt göra något helt annorlunda, som gör att man sätter press på ett helt annat sätt. Det skulle jag vilja se, säger Caroline Seger.
Det är svårt att veta exakt hur jämställt det är inom svensk landslagsfotboll, eftersom avtalen är belagda med sekretess. Men när Diskrimineringsombudsmannen nyligen utredde, och friade, SvFF kring misstankar om lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019, kom några siffror fram. Bland annat konstaterades att damernas mästerskapsersättning för en kvartsfinalplats i VM 2019 gav 24 procent av den ersättning som herrarna fick för motsvarande avancemang i VM 2018.
Och bara det faktum att det är olika avtal för dam- och herrspelare, säger en del, tycker Caroline Seger.
– Med tanke på att vi har haft två separata avtal så innebär det ju att vi har haft två avtal som inte har varit jämställda. För varför har man annars två separata avtal?
Herrarnas senaste landslagsavtal gick ut i somras, och damernas går ut vid årsskiftet. Det öppnar för samordnade diskussioner när avtalen ska förhandlas om. Det vore en bra början, säger mittbacken Nilla Fischer.
– Vi har ju ingen information om vad herrarna får, allting är sekretess. Men förhoppningsvis kan vi få till en bra diskussion. Det är ju positivt att vi jobbar tillsammans, herr och dam, bara det gör ju att vi förhoppningsvis kan få ett ännu bättre avtal för oss, säger Nilla Fischer.
Caroline Seger hoppas i stället att man kan ta fram ett helt gemensamt avtal för dam- och herrlandslagen.
– Om man skriver ett (gemensamt) avtal nu så kan man ett: gå ut med det, och visa det öppet, för då finns det inget att dölja. Och två: då ökar möjligheten att kanske faktiskt närma oss så att det inte blir de här enorma skillnaderna, säger Seger.
Kosovare Asllani, Real Madrid, betonar att pengarna är sekundära, att det viktiga är principfrågan.
– Det här är ingenting man gör för ekonomin, det handlar om respekten, att man strävar efter jämställdhet och har det som värdegrund, det borde alla sträva mot. Det är fullt normalt och det hade varit konstigt om jag stod här och inte tyckte att jag skulle ha samma förutsättningar som någon i herrlandslaget, säger Asllani.
Caroline Seger har också en idé om hur ett bra avtal skulle se ut.
– Det mest optimala skulle kanske vara att alla pengar som man får in delas upp till allt där de behövs för svensk fotboll överlag – till utbildningar, nya planer, tränare, ungdomsfotbollen... och att det sedan fanns en liten klumpsumma från mästerskap som delades lika. För ingen av oss spelar ju för pengar. Så det är ganska simpelt då, tycker jag.
– Så där har du avtalet.
Gå till toppen