Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inte rimligt ge konsumenter av svenskt kött hjältestatus

Enligt Livsmedelsverket släpper nötkött på den svenska marknaden ut mellan 23-39 kilo växthusgaser per kilo kött, medan siffran för baljväxter är runt 0,7 enligt Sveriges Lantbruksuniversitet. Det skriver Martin Smedjeback.Bild: Claudio Bresciani / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I Scans reklam utmålas konsumenter av svenskt kött som klimathjältar. De menar att kött från svenska djur har mindre klimatavtryck än utländskt kött. I dagens värld krävs det tydligen inte mycket för att räknas som hjälte. Är vi hjältar om vi istället för med vårt privatjet åker med SAS? Ska vi ses hjältar om vi på vår troféjakt sätter en kula i ett lejon istället för den mer utrotningshotade noshörningen? Är det rimligt att vi ser oss som hjältar om vi sätter tänderna i något som är näst värst för den klimatkris vi befinner oss i?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen