Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kristian Nilsson: Färre vita fläckar, fler svarta rubriker på våra lokalsidor

Den lokala journalistiken har alltid utgjort ryggraden i den här tidningen. Ända sedan starten 1867 har dess journalister granskat, bevakat och rapporterat om stort och smått i nordvästra Skåne.
Och ni som bor här har oftast uppskattat vad vi gjort. Generation efter generation har låtit sig upplysas – och ibland uppröras – av vad som händer på hemmaplan.
Själv är jag stolt över att ha bidragit till detta de senaste 30 åren. De första åren bland annat som lokalredaktör i Åstorp och de senaste 20 åren som chef över olika lokalredaktioner.
Men att ge ut en tidning är inte gratis. Efter dagspressens guldår på 1980-talet med rekordupplagor och massor av plats-, bil- och mäklarannonser stod kriserna på kö: bankkrisen, finanskrisen, fastighetsbubblan, it-bubblan och räntechocken för att bara nämna några.
Mitt i allt krisande smög sig något som kallades internet in i vår vardag och dränerade tidningarna på både betalande läsare och annonsörer. Vi fick även en tidningskris.
Det gjorde att nästan alla tidningar, inklusive denna, tvingades dra ner på personalkostnaderna – och därmed drabbades bemanningen på lokalredaktionerna.
Kvartetten som håller koll på Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga: Birgitta Johansson, Isabel Aguilar, Hanna Rahlén och Annsofie Wieland.Bild: Niklas Gustavsson
Efter alla dessa år av neddragningar är det därför extra roligt att kunna presentera en satsning på våra minsta lokalredaktioner.
Tack vare det statliga så kallade Vita fläckar-stödet för lokal journalistik är vi sedan ett par veckor fyra istället för tre reportrar som på heltid bevakar kommunerna Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga. (Vita fläckar kallas orter som har liten eller ingen redaktionell bevakning.)
Dessutom ingår en fotograf och jag som arbetsledare på var sin halvtid i organisationen. För att inte tala om alla redigerare och webbredaktörer som jobbar dygnet runt med att förädla och presentera det lokala materialet.
Sedan satsningen sjösattes den 7 september har vi bland annat publicerat följande nyheter från de fem kommunerna:
• Bjuvs kommunalråd har svarat en kommuninvånare på Facebook med ”Fan vad du är blåst”.
• Politikerna i socialnämnden i Klippan körde över förvaltningen i ett ärende om en anhörig till en politiker.
• Omfattande fiskdöd i Ebbarpsdammen utanför Perstorp när kraftverket måste repareras.
• Hyreshus i Nyvång utsatt för rasistiskt klotter.
• Värmekoncernen Nibe utökar sitt lager i Skånes Fagerhult med 11 000 kvadratmeter.
Ja, det är bara ett axplock av vad vi publicerat de senaste två veckorna.
Men utan er läsare är vi ingenting.
Så fortsätt läsa tidningen, tipsa oss och skriv insändare!
Enbart på det sättet kan vi fortsätta att erbjuda lokal journalistik från din hemort.
För det vill vi gärna göra i 153 år till. Minst.
Gå till toppen