Annons

Annons

Inpå livet

”Jag vill visa att jag kan ha ett rikt liv, fast jag har alzheimer”

Ungefär hundratusen personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. En av tio är under 65 år.

Eva Nordmark var 62 när hon fick veta att hon drabbats. Men det stoppar henne inte från att fortsätta ett aktivt liv.

– Jag vill visa att jag kan ha ett rikt liv, fast jag har alzheimer, säger hon.

Eva Nordmark är en person som alltid har haft många aktiviteter. Hon är sjukskriven från jobbet på Lunds universitet på grund av sin alzheimer, men fortsätter leva ett aktivt liv i övrigt. Hon gillar bland annat att vara ute i naturen.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Det började för ungefär fyra år sedan med att Eva Nordmark fick problem med synen.

– Det blixtrade i ögonen. Jag kände inte heller igen mig själv. Jag är social och öppen, men då blev jag osäker och drog mig undan. Jag trodde att det var en hjärntumör, berättar hon.

Men det fanns ingen tumör. Eva Nordmark fick diagnosen utmattningssyndrom och blev sjukskriven från sitt jobb som docent och forskare vid Lunds universitet. Hon fick vila och behandling bland annat med KBT, kognitiv beteendeterapi.

Men problemen fortsatte och läkaren på vårdcentralen gav henne en remiss till minneskliniken på sjukhuset i Malmö.

Prover togs och hon fick göra olika tester. Efter ett tag kom beskedet att hon var sjuk i alzheimer.

– Jag blev chockad. Min man var med mig. Vi kunde inte fatta det.

Eva Nordmark förklarar att hon alltid har varit en person med många aktiviteter. Fyra barn med maken Lars, numera finns även barnbarn i familjen. Hon är utbildad fysioterapeut som bland annat har arbetat med barn som har cerebral pares.

Annons

Annons

Sjukskrivningen från jobbet fortsatte, men Eva Nordmark bestämde sig för att fortsätta med sitt i övrigt aktiva liv och fick hjälp och råd från minneskliniken.

– Jag accepterar att jag har sjukdomen, men tror att ett glatt humör är viktigt på vägen.

Sedan Eva Nordmark fick diagnosen alzheimer har hon blivit mer noga med att planera sina dagar och undviker stress med hjälp av bland annat yoga..

Bild: Peter Frennesson

De dagliga promenaderna med hunden Lisa på stranden längs havet utanför huset vid Barsebäckshamn är viktiga.

– Jag har fått en Apple Watch för att se hur mycket jag rör på mig, säger hon och håller upp sin ena arm. Och om jag skulle ramla så hittar de mig snabbare.

Några förmiddagar varje vecka åker hon till Humlamaden Rehab i Veberöd där hon tar promenader i skogen och umgås med hästar och hundar i det som kallas grön rehabilitering.

Annons

– Det ger mig rutiner och en gemenskap. Jag njuter av att vila och vara med djuren och i naturen.

Hon är noga med att planera och motverkar stress med hjälp av yoga. Oftast mår hon bra, men ibland känns livet med alzheimer ändå tungt.

Annons

– Vissa dagar kan det vara tufft, men då tillåter jag mig att vara ledsen och gråta.

Korttidsminnet har försämrats och ibland kan en stor trötthet komma över henne.

– Min man är fantastisk. Jag vill gärna göra mycket, men han ser på mig när jag är trött och hjälper mig.

Några dagar i veckan åker Eva Nordmark till Humlamaden Rehab i Veberöd. Här hälsar hon på en av terapihundarna.

Bild: Peter Frennesson

Eva Nordmark är öppen med sin diagnos för att hon vill visa att livet inte behöver ta slut för att man får den.

Annons

– Vi måste få bort stämpeln att man är dum i huvudet om man har en demenssjukdom.

– Alzheimer har blivit ett skällsord. Om folk glömmer bort något brukar de skoja om att de fått alzheimer, men då tänker jag - nej, det har du ju inte.

Med sin bakgrund som forskare ställer hon gärna upp som patient i forskningsprojekt och hon använder bromsmedicin som lindrar en del symptom. På grund av medicinen får hon inte längre köra bil.

Annons

– Först tänkte jag att det var en frihet som försvann. Men nu vete fasen om jag tycker så längre. Det är mycket bättre att ta buss, man slipper hitta parkering.

Eva Nordmark är en av dem som får hjälp från yngreprogrammet på Minnesmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Det vänder sig till personer som är 65 år eller yngre med en demenssjukdom.

Personal vid yngreprogrammet på Minnesmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Från vänster: Sjuksköterska Sassa Persson, undersköterska Eva Falk Langebro, läkare Vesna Prazic, arbetsterapeut Jenny Cappelin och kurator Solveig Midhall.

Annons

Målet är att tillsammans med kommuner och primärvård få en fungerande vårdkedja för de sjuka och att bibehålla livskvaliteten för dem och deras närstående.

– När det handlar om en yngre person som får en demensdiagnos arbetar ofta andra i familjen och barnen går i skolan. Det kan leda till svårigheter i vardagen. Yngreprogrammet hjälper till med kontakter med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen som i många fall saknar verksamhet för yngre demenssjuka, säger Sassa Persson, sjuksköterska på Minnesmottagningen.

Annons

Det är vanligt att yngre med alzheimer först har sjukskrivits för depression eller utmattningssyndrom och att det kan dröja innan de får rätt diagnos.

– Alzheimers sjukdom kan finnas i bakgrunden som en orsak till att man inte har återhämtat sig från ett utmattningssyndrom. Stress orsakar inte Alzheimers sjukdom, men sjukdomen kan bidra till stress och utmattning. Det är en lurig sjukdom som kommer smygande, säger Vesna Prazic, läkare på Minnesmottagningen.

Struktur och rutiner samt fysisk aktivitet är viktigt för patientens hälsa.

– Fysisk aktivitet är bra för att minska oro som ofta är ett vanligt symptom, säger Sassa Persson.

Fakta

Alzheimer kan utvecklas i fosterstadiet

21/9 är Internationella alzheimerdagen som har instiftats för att uppmärksamma sjukdomen och öka förståelsen för dem som lever med den.

Alzheimer är en kognitiv sjukdom som drabbar framför allt de områden av hjärnan som står för minnesfunktion, språklig förmåga, rumslig orientering samt praktiska färdigheter.

Sjukdomen börjar smygande och utvecklas långsamt under flera år.

Tidiga symtom är försämrat närminne, trötthet, svårigheter att uttrycka sig och förstå sin omgivning. Även ångest, sömnsvårigheter och nedstämdhet tillhör sjukdomsbilden.

Alzheimer kan utvecklas redan i fosterstadiet och visa symptom från trettioårsåldern. Denna tidiga variant av sjukdomen är medfödd och ovanlig och kan i nuläget i särskilda fall diagnostiseras med ett blodprov vid specialistmottagningar.

En vanligare variant är alzheimer där symptomen visar sig när man blir äldre, tjugo-trettio år efter att sjukdomen börjat, ibland från fyrtio-femtioårsåldern, men oftast efter 65. Den kan diagnostiseras med bland annat ett ryggvätskeprov.

Det finns drygt 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige. 60-70 procent av dem har alzheimer. Inom denna grupp kognitiva sjukdomar finns även Lewy Body, frontallobssjukdom och vaskulär kognitiv sjukdom.

(Källa: Alzheimer Sverige, Moa Wibom, läkare Ängelholms sjukhus)

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy