Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daniel Helsing: Drömmen om Kalifornien brinner upp

Kommer delstaten som förkroppsligar framgång och lycka att förvandlas till en spökstat?

Brandsäsongen i Kalifornien är långtifrån över, men 2020 har redan slagit rekord, och brandrisken väntas öka ytterligare.Bild: Noah Berger
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag besökte nyligen Bodie, en kalifornisk spökstad öster om San Francisco, på andra sidan Sierra Nevada-bergen. Bodie var en boomtown som grundades på 1860-talet efter att guld hade hittats där. Från 1876 växte staden snabbt – åren kring 1880 var invånarantalet runt 8000. Men den föll ihop lika snabbt. Inte ens tusen människor var kvar 1910. Andra gruvfyndigheter lockade gruvarbetarna och lycksökarna därifrån. Även om gruvdriften inte lades ner förrän 1942 beskrevs Bodie redan på 1910-talet som en spökstad. Men istället för att låta staden stå öde och okänd etablerades 1962 ”Bodie State Historic Park”; man lät byggnaderna vara och gjorde staden till ett slags utomhusmuseum.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen