Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SM-debut tillsammans – padelparet går för guld: ”Vi har den högsta nivån”

De satsar heltid på padeln, men har inte gjort något särskilt avtryck i SM-sammanhang. I helgen ska Daniel Windahl och Calle Knutsson kliva fram.
– Jag tror definitivt att vi kan stå där med bucklan om vi kommer upp i vår nivå, säger Daniel Windahl.

I maj spelade Calle Knutsson och Daniel Windahl mot SM-mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern i SVT:s ”Utmanarmötet”. Det blev en knapp förlust för Båstadsparet. I SM vill de ha revansch.Bild: Björn Lilja
Trots att de tränar med varandra regelbundet är det sällsynt att Daniel Windahl och Calle Knutsson, båda från Båstad, spelar tillsammans.
Men det finns en förklaring – de är båda backhandspelare.
– I år valde vi ändå att satsa tillsammans och då får en dra det kortare strået, säger Calle Knutsson och skrattar.
Han kommer köra på forehandsidan.
– Det känns faktiskt rätt så bra. Bättre än jag trodde att det skulle göra. Man kanske inte tänker att det spelar så stor roll om man är på höger eller vänster sida. Men det är lite annorlunda hur man ska tänka och så. Jag tycker att det har funkat helt okej i alla fall sen kanske Danne har en helt annan bild.
– Nja, sådär, säger Daniel Windahl skämtsamt.
– Nej, jag skojade. Jag tycker att det har varit över förväntan. Jag vet själv att hade jag ställt mig där hade det inte känts jättebra. Men de resultaten vi gjort och den känslan vi haft på matcher har varit lite över förväntan. Det är absolut en positiv känsla.
Daniel Windahl har dragits med ett diskbråck sedan början av året men tycker att rehabträningen gett resultat och han kan nu köra för fullt.Bild: Britt-Mari Olsson
Paret vann SPT-tävlingen (Svenska padel touren) i Ystad i början av augusti och gick till final i Trelleborg veckan efter. Där blev Simon Vasquez och Cayetano Rocafort för tuffa. Men Cayetano Rocafort, som är spanjor, får inte vara med på SM.
– Enligt mig har vi två den högsta nivån. Vi kommer sätta en enorm press på alla par oavsett vem vi möter, säger Daniel Windahl.
Främsta konkurrenterna är Simon Vasquez och John Larsson, som är förstaseedade, och regerande mästarna Pierre Bonfré och Viktor Stjern, andraseedade.
– Får de till det en dag kommer de vara tuffa att möta. Det blir de som gjort bästa uppladdningen och är bäst för dagen som vinner. Men jag tror definitivt att vi kan stå där med bucklan om vi kommer upp i vår nivå, säger Daniel Windahl.
– Ja, vi går för vinst. Det gör vi såklart men vi behöver ta match för match. Vi är långt ifrån självklara för att vinna, säger Calle Knutsson.
Han har bott i Spanien till och från under några år och åkte ner till Madrid i slutet av juli.
– Efter att ha varit där nere kändes det inte riktigt säkert. Det kändes inte som att Spanien gick mot att hålla alla dörrar öppna under hösten precis. Då fick man omprioritera och göra det bästa man kan hemifrån istället.
Och det är en utmaning. I och med att padel fortfarande är en förhållandevis ny sport finns inga program eller liknande för elitspelare.
– Det är ingen som säger ”ah, du vill bli padelproffs, gör såhär”. Vi får jobba så bra vi bara kan med resurser och den kunskap som finns här hemma. Där har Andréas (Johansson, tidigare förbundskapten) hjälpt till ofantligt mycket, säger Calle Knutsson.
– Det som finns i Spanien är tränare som har längre erfarenhet, men också en stor bank av spelare. Man kan spela mot olika speltyper på olika nivåer och har lätt tillgång till det. Det finns ju inte på samma sätt i Sverige.
Calle Knutsson har bott i Spanien till och från i flera år med målet att göra resultat på World Padel Tour.Bild: Britt-Mari Olsson
Trots att både Daniel Windahl och Calle Knutsson satsar heltid på padel har de inte gjort särskilt mycket väsen av sig i SM-sammanhang. Windahl har ett guld men har inte spelat så många, och Knutsson har inget. För att bryta trenden tränar de nu mycket på att bli samspelta.
– Vi kanske finslipar någon teknisk detalj sådär men oftast är det spelsituationer. För mig handlar det mycket om att inte sno mitten från Daniel och komma inflygande där och vilja smasha på en boll när det egentligen är hans uppgift att smasha. Det sitter ju lite i ryggmärgen, säger Calle Knutsson.
– För mig handlar det mycket om att hitta en väldigt bra känsla inför helgen. Jag vet att om jag får upp mitt självförtroende hoppas jag det ska kunna spegla av sig på både mig och dig. Calle täcker mycket bana, det är som sagt samspeltheten som vi måste sätta, säger Daniel Windahl.
Fakta

Svenska Mästerskapen padel

När: 25-27 september.

Var: Padel Crew i Helsingborg.

Antal deltagare: 319 spelare.

Klasser: Herrar A, damer A, pojkar 18, flickor 18, pojkar 16, flickor 16, pojkar 14 och flickor 14.

Publik: På grund av coronapandemin spelas tävlingen utan publik.

Finalseedade dam: Antonette Andersson/Emmie Ekdahl och Anna Åkerberg/Amanda Girdo.

Finalseedade herr: Simon Vasquez/John Larsson och Pierre Bonfré/Viktor Stjern.

Streamas: www.svenskapadelforbundet.play.livearena.com

Gå till toppen