Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pernilla Ström: Bevara Naturum i Falsterbo.

Djurlivet på Måkläppen är speciellt.Bild: Micaela Landelius
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Många kompromisströtta kommunpolitiker har med avund sett på hur Velllingemoderaterna genom åren har kunnat regera i egen majoritet och slippa att förhandla med andra. Själv undrar jag hur man kan använda all denna makt så hejdlöst dumt.
Först damp beskedet ned att Moderaterna efter mindre än fem år vill slänga ut Naturum och konstsalongen från Falsterbo Strandbad. Här vill Moderaterna ha spahotell. Därefter kom nyheten att kommunledningen vill ge kallbadhusets betalande gäster ensamrätt till de anslutande badbryggor som Vellingeborna betalat. Som vore det kommunal kärnverksamhet att sponsra företag med lokala skattemedel.
Jag svänger in på Falsterbo strandbad alldeles vid klitterna och de vidunderliga stränderna. I bottenvåningen pågår en ljuvlig utställning med bilder och verk från det lokala djurlivet i Falsterbo och på Måkläppen.
En våning upp breder Naturums montrar och planscher om Falsterbos unika strandängar och makalösa fågelsträck ut sig. En halv miljard fåglar tar varje år vägen över Näset.
Här får man veta varför sanden är så vit, vad som skiljer en gråsäl från en knubbsäl och varför den bärnsten som flyter iland stormiga vinterdagar aldrig känns kall. För den fågelintresserade ges utförliga beskrivningar om betydelsen av vingens form för fågelns flykt liksom om hur ljunghedens varma vindar skruvar rovfåglarna tusen meter upp i luften så att de sedan kan glidflyga över haven.
Falsterbo Strandbad lockar varje år bortåt 60 000 besökare. En namninsamling har på kort tid samlat tusentals underskrifter.
Och jag tänker att det inte är så dumt att partier blir utan egen majoritet och tvingas att forma koalitioner med andra.
Ibland behöver partierna skyddas från sig själva.
Gå till toppen