Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäs lägger statens extramiljoner på vården

Efter fem timmar klubbades nästa års budget för Höganäs och den styrande Höganäsalliansen fick som de ville. Socialnämnden var vinnaren efter statliga extramiljoner.

Peter Schölander (M) var nöjd med budgeten och att det kommit in extra statliga miljoner.Bild: Sven-Erik Svensson
När nästa års kommunala pengapåse fördelades i Höganäs under torsdagen var det med ett nästan fulltaligt fullmäktige för första gången sedan i våras. Det har varit ett decimerat antal politiker som samlats tidigare på grund av coronapandemin.
Vid förra mötet var Miljöpartiet kritiska. De tyckte att det var rimligt med färre deltagare i våras men att det nu går att anpassa efter corona.
– Vi tycker det är en viktig att alla kan vara med ur en demokratisk synvinkel. Det är bra att vi samlas allihopa nu, säger Barbro Stigsdotter (MP).
Regeringens senaste satsning på mer pengar till kommunerna gjorde att de budgetförslag som låg i Höganäs blev inaktuella.
– För någon vecka sedan kom det pengar flygande från staten och det är vi jätteglada för. Vi kan stärka verksamheterna, samtidigt som vi kan ha ett överskott, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).
Socialdemokraternas Lennart Nilsson.Bild: Sven-Erik Svensson
I all hast tog partierna fram nya förslag och då blev socialnämnden den stora vinnaren. Den styrande Höganäsalliansen, M, C och KD, ger nämnden 14 miljoner kronor utöver ramen, det är 8 mer än i förra förslaget.
Dessutom kommer det att finnas 6 miljoner till hos kommunens finansförvaltning, som eventuellt kan fördelas senare. Det beror på vilka riktlinjer socialstyrelsen ger för de nya riktade statsbidragen till äldreomsorgen.
Socialdemokraterna vill ge nämnden alla 20 miljonerna på en gång och totalt satsar de drygt 15 miljoner mer än alliansen på nästa års budget. Bland annat vill S att hemtjänstens matdistribution ska återupptas.
– Det här blev väl inte så bra, eller hur?, säger Lennart Nilsson.
Socialnämndens ordförande Ingmar Narheim (M).Bild: Sven-Erik Svensson
Socialnämndens ordförande Ingemar Narheim (M) höll inte med. Han menar att hemtjänsten inte kan göra allt. Han har varit ut hos de äldre för att bilda sig en uppfattning om hur det funkar.
– Vi ska nog lösa det, så alla blir nöjda, säger han.
Lennart Nilsson sträcker ut en hand och lovar att inte tjata mer om beslutet ändras.
– Är det inte vård och omsorg att de äldre får god och näringsriktig mat. Släpp på prestigen och kom ut ur den moderata betongbunkern.
Det blev även debatt om de fyra miljoner som ska tas från Höganäshem.
När det skulle röstas om M, C och KD-budgeten valde SD att avstå, det gjorde även V. MP yrkade som enda parti på avslag.
– Budgeten tar inte hänsyn till att vi ska ha miljöhänsyn i samtliga beslut. Vi lämpar över ansvaret på kommande generationer, säger Göran Lock (MP).
Ett nästan fulltaligt fullmäktige i Höganäs samlades för att besluta om budget 2021.Bild: Sven-Erik Svensson
Efter fem timmars debatt, pauser och omröstningar var alliansens budget antagen, inga av de andra partiernas tilläggsförslag gick igenom. Kommunfullmäktiges ordförande, Gustaf Wingårdh (M), berömde ledamöterna för ett bra jobb.
– Det är exakt tre månader kvar till julafton, men i dag blev det jul för alla nämnder. 1,5 miljarder kronor har fördelats. Tack ska ni ha.
Läs också Nya miljoner från staten förstärker Höganäs ekonomi nästa år
Läs också Ingen skattehöjning i Höganäs – nu är budgeten för 2021 klubbad
Gå till toppen