Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga lokala besöksförbud på äldreboenden

Utan en lagändring blir det inga besöksförbud på enskilda äldreboenden vid framtida covidutbrott. I stället hoppas Folkhälsomyndigheten att anhöriga respekterar de allmänna råden.

Folkhälsomyndigheten kan inte stoppa besök på enskilda äldreboenden. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
När regeringen tidigare i september meddelade att det nationella besöksförbudet på äldreboenden hävs berättade Folkhälsomyndigheten att man tittar på möjligheten att införa lokala besöksförbud vid nya utbrott av covid-19. En sådan befogenhet önskade bland annat intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Men det finns inga juridiska möjligheter för varken kommuner, boenden, smittskyddsläkare eller myndigheter att förbjuda besök på ett enskilt boende, berättar nu Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.
– Vid stor smittspridning kan Folkhälsomyndigheten rekommendera att man bör undvika att besöka äldreboenden, men vi har ingen rätt att förbjuda det. Man får inte förbjuda personer att ta emot besök eller lämna sin bostad, säger hon.
För att en sådan åtgärd skulle vara möjlig krävs politiskt agerande.
– Eventuellt kommer regeringen och riksdagen att ändra smittskyddslagen för att ge ett sådant mandat till någon myndighet, men det är bara en diskussion, säger Bitte Bråstad.
Både chefsjuristen och statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas och tror att rekommendationer blir tillräckliga, och att anhöriga respekterar äldreomsorgens och myndigheternas uppmaningar.
– Vi tror att det räcker med våra allmänna rekommendationer, säger Bitte Bråstad.
Fakta

Besöksförbudet

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan den 1 april och upphör 1 oktober.

Förbudet är en utgångspunkt, men den verksamhetsansvarige får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten.

För att ersätta besöksförbudet arbetar Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten fram föreskrifter och rekommendationer för hur äldreboendena ska hantera besök framöver.

Källa: Regeringen

Gå till toppen