Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: ”Osanning blir till sanning om den upprepas av rätt personer.”

Till och med utbildningsminister Anna Ekström (S) drogs in.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det hände något märkligt på Twitter i veckan, närmare bestämt i det lilla skrymsle av plattformen som brukar kallas skoltwitter: platsen dit lärare och skoldebattörer av olika politiska färg kommer för att kritisera såväl skolplanen som elevernas bristande läsförmåga och, framför allt, för att skälla på det man kallar marknadsskolan. Inte sällan gestaltad av skolkoncernen Internationella Engelska Skolan, IES, och dess expansion på svenska orter.
Detta område av Twitter är förvisso märkligt i sig, sällan ett utrymme för diskussion och fullt av tillrättavisningar – det befolkas ju som sagt främst av lärare – men nu var något större på gång och detta något nådde till och med mig, som av rena hälsoskäl brukar undvika att ge mig in i den infekterade skoldebatten.
Plötsligt stängdes nämligen några av de mest tongivande användarna av från plattformen, med hänvisning till att det har förekommit en del ”suspekt aktivitet” från kontona.
Suspekt aktivitet?
Skoltwitter började sjuda av misstänksamhet. Snabbt stod det klart bland användarna att detta inte kunde handla om annat än att någon försökte tysta den som vågar kritisera marknadsskolans framfart i Sverige. ”En riktad attack”, skrev någon. ”Twitter stänger ner kritiska skolröster”, klagade en annan. ”Kan IES vara inblandad?”, undrade en tredje.
En konspirationsteori som även luftades i tweets från journalister, akademiker och politiker. Nog måste det väl finnas något fuffens här?
På onsdagskvällen kände sig till slut självaste utbildningsministern nödgad att kliva in och ifrågasätta Twitters agerande mot de drabbade sanningssägarna.
”Jag har följt dem under en lång tid när det gäller inlägg om skolor och utbildning och jag skulle uppskatta att få tillbaka dem i mitt flöde”, twittrade Anna Ekström (S) till plattformens supportfunktion.
Men vad var det egentligen som hände?
Hade Barbara Bergström, grundare av Internationella engelska skolan, dragit i trådarna hos ett av världens största sociala nätverk? Hade marknadsskolans tillskyndare lyckats utföra en fullfjädrad cyberattack mot en handfull svenska skoltwittrare?
Förstås inte. Vilket de konspiratoriska rösterna snabbt hade insett om de lyft blicken från den egna belägenheten och insett att inte bara dessa twitteranvändare drabbats, utan människor världen över, oberoende av ämne eller person.
Ett tekniskt fel i plattformen, helt enkelt. Som nu är löst.
Principen om Ockhams rakkniv, att den enklaste förklaringen oftast är den rätta, är förstås särdeles sällsynt på just Twitter, som lever på missförstånd och uppiskade stämningar. Men att så många vanligtvis rimliga personer den här veckan skippade logiken och direkt kastade sig över konspirationerna visar inte bara hur benägna människor är att vilja se mönster där inga finns. Det förklarar också hur en osanning blir till sanning så länge den upprepas av rätt personer. Och det finns många villiga på Twitter.
Gå till toppen