Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen: Ingen vetorätt vid organdonation

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Regeringen vill avskaffa anhörigas möjlighet att lägga sitt veto mot organdonationer från personer som nyligen avlidit, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
– Förhoppningen är ju förstås att den donationsvilja som finns hos svenska folket och de behov som finns av transplantationer ska gå lite mer hand i hand, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Ekot.
Anhöriga kan i dagsläget säga nej till donation om det inte är klarlagt vad den avlidna ansåg om saken när han eller hon fortfarande var i livet, men den rätten vill regeringen alltså ta bort.
– Anhöriga spelar roll i att hjälpa till att göra den avlidnes vilja känd. Ibland har man ju gjort den känd genom att registrera sig i donationsregistret eller på annat sätt talat om att man absolut inte vill, säger Hallengren till Ekot.
Nu ska lagrådet ta ställning till förslaget, som är i linje med en utredning som presenterades i fjol. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Gå till toppen