Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antikroppstestning startar 1 oktober i Halland

För den som vill testa och undersöka om man har antikroppar mot covid-19 öppnar Region Halland sina provtagningar från den 1 oktober. Kostnaden för testet blir 200 kronor.

Från den 1 oktober kan alla hallänningar boka tid för att undersöka om man har antikroppar mot covid-19. Tänk dock på att du ska ha varit symptomfri i två veckor innan testet genomförs.Bild: Johan Nilsson/TT
Region Halland planerade att starta antikroppstester mot covid-19 från början av oktober. Tidsplanen höll och från den 1 oktober kommer alla invånare över 18 år i Region Halland att erbjudas provtagning.
Fram till nu har antikroppsprovtagning enbart erbjudits patienter samt vård- och omsorgspersonal men inom kort kommer hallänningar att kunna boka tid på antingen 1177.se, valfri vårdcentral eller på någon av de fyra stora provtagningsenheterna på länets sjukhus.
Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, betonar i ett pressmeddelande att möjligheten att boka tid blir tillgänglig först den 1 oktober.
– Det går ännu inte att boka, så vi vill vädja till allmänheten att inte ringa 1177 eller vårdcentralerna med frågor när det gäller antikroppstest eller bokning ännu. Det är viktigt för att personer som har behov av kontakt kring olika sjukdomstillstånd kan komma fram och inte drabbas av lång väntetid.
Det finns dock ett par saker att tänka på för den som går i tankar att testa sig. För det först är det av yttersta vikt att man varit frisk och symptomfri i minst 14 dagar innan provtagningen. Sen ska själva antikroppstestningen inte heller förväxlas med den provtagning som sker för att kontrollera om man har covid-19 eller inte.
Smittskydd Halland betonar att provtagning vid symtom för att påvisa infektion är den viktigaste åtgärden för att upptäcka och förhindra smittspridning. Så snart man haft symtom i 24 timmar bör alla från 12 år och uppåt att boka tid för självprovtagning via 1177.se/Halland.
"Provtagning för covid-19-infektion är en rekommendation medan antikroppstestning är ett möjligt erbjudande för den som så önskar", skriver Johanna Wiechel-Steier.
Avgift för antikroppstestning kommer vara 200 kronor medan det för vissa grupper, som till exempel vård- och omsorgspersonal, blir kostnadsfritt.
Gå till toppen