Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två gamla Landskronabor kartlägger det bortglömda Sverige – nu släpps deras unika box

Den ena är en prisbelönad fotograf, den andra en artist med bakgrund i ett hyllat kultband. Båda har växt upp i en av Sveriges många småstäder – Landskrona. Nu släpper de en box med bilder och musik som berättar om ett bortglömt land.

Bild: Kenneth Björklund
Under de år som Carl-Martin Vikingsson var anställd av Miljöpartiet och jobbade på Regeringskansliet drabbades han av en insikt.
Om du inte bor i Stockholm så räknas du inte riktigt.
– Som jag uppfattade det fanns det en bild av resten av Sverige som någon slags landsbygd som flyter samman och som man inte riktigt vet vad det är. Om man inte bor i Stockholm, är det som om man bor på en fjälltopp nånstans, säger Carl-Martin Vikingsson, även känd som Sture Allén den yngre från reggae- och hiphop-bandet Svenska Akademien som bildades i Landskrona i slutet på 1990-talet.
– Men egentligen är det ju så att de allra flesta bor i städer som Borlänge, Landskrona, Norrköping eller Eslöv. Det är bara det att den miljön skildras rätt sällan.
Medan Carl-Martin Vikingsson gick omkring i de tankarna började han skriva egna, mer självbiografiska låtar.
En bild som ingår i ”Det bortglömda Sverige”.Bild: Thomas H Johnsson
Samtidigt höll den prisbelönade fotografen Thomas H Johnsson på med ett eget projekt i samma riktning, ”Swedish Blue I”. En fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige, inriktad på de små städerna. Utställningen har visats i två omgångar i år på Arbetets museum i Norrköping.
Thomas H Johnsson var med och drog igång Landskrona Foto Festival och har under årens lopp gett ut flera böcker. Bland annat en trilogi om Landskrona tillsammans med författaren Jonas Bergh (1969-2020).
Det var i samband med att ”En sista blues från Landskrona” släpptes som Vikingsson och Johnssons samarbete föddes.
– Som jag minns det så spelade Martin när Jonas och jag hade release för vår sista bluesbok, säger Thomas H Johnsson.
– Ja, jag berättade om mina låtar. Det var mest skisser då, ett knippe låtar kring uppväxten i Landskrona. Men jag kände att det fanns nåt tema där och det var det jag pratade med Thomas om, säger Carl-Martin Vikingsson.
Carl-Martin Vikingsson i samband med en videoinspelning i Landskrona 2015.Bild: Britt-Mari Olsson
Även om de kommer från lite olika generationer känner de varandra sedan flera år tillbaka. Det blir så när man växer upp i en stad som Landskrona.
Thomas H Johnsson har tagit bilder till några av Svenska Akademiens plattor och var också med och gjorde dokumentären om bandet, "...om sakernas tillstånd", som hade premiär på Göteborg Filmfestival 2008.
– När man närmar sig musik och kultur i en lite mindre stad är det ett gäng som håller på med det och då lär man känna dom. Det är inte som i Stockholm där det finns en klubb med folk som lyssnar på northern soul och kör vespa, säger Carl-Martin Vikingsson.
– I en stad som Landskrona blir det mer blandat. När du bildar ett band får du kanske övertala en dödsmetallgitarrist att spela folkgura. Vill man sen ha blås och klaviatur får man leta upp notläsande folk. Den mixen gör att det musikaliska uttrycket blir mer eget.
Thomas H Johnsson.Bild: Martin Bogren
Thomas H Johnsson menar att ”Det bortglömda Sverige” inte specifikt handlar om Landskrona eller någon annan mindre ort, utan om att ”växa upp nånstans där inget händer, men där det händer grejor hela tiden”.
– Jag ser Martins texter som en form av dagboksanteckningar från hans liv. Som råkar bli nån slags skildring från en småstad. Det är väldigt personliga texter, säger Thomas H Johnsson.
– Det är lite lustigt. Jag pratade med Simon (Vikokel, en annan av Svenska Akademiens grundare) och berättade att jag nu skriver lite mer självbiografiska saker. ”Men det har du väl gjort hela tiden”, sa han då, ”när du skrev alla de politiska låtarna till Svenska Akademien var du helt uppslukad av politiska och filosofiska frågor, du har aldrig skrivit om något annat än det som du är helt insnöad på för tillfället”, säger Carl-Martin Vikingsson.
Musikaliskt är det rätt långt från Svenska Akademiens dansanta partymusik.
– Så är det. En av låtarna har lite bluegrass-stuk. De andra låtarna är lite mer balladiga. Texten har fått stå i centrum den här gången, säger Carl-Martin Vikingsson.
– Och det har varit kul att prata med Thomas om låtarna. Han ger en annan typ av feedback än vad jag brukar få. Det handlar inte om ”vi ska kanske ta en halvton högre där”, utan mer om stämningar.
Boxen ”Det bortglömda Sverige” ges ut i endast 261 exemplar och består av en vinylskiva, textblad, sex signerade konsttryck och en t-shirt.Bild: Kenneth Björklund
Nu är projektet klart. ”Det bortglömda Sverige” består av en box med vinylskiva med sex låtar, textblad, sex signerade konsttryck och en t-shirt. Endast utgiven i 261 exemplar (261 är siffrorna som inleder Landskronas postnummer).
Eftersom Thomas H Johnsson är förtjust i det fysiska hade han redan tidigt stora tankar om utformningen.
– Från början ville jag göra en box i metall. Det skulle vara en rostig plåtbox, för att få fram lite anknytning till Landskrona och industrin. Så jag kontaktade en lokal plåtslagare som gjorde en prototyp, säger han.
– Sen tänkte jag att det är kanske ingen bra idé att ha rost stående i bokhyllan. Då funderade jag på om man kunde klarlacka boxen. Men när vi räknade på det skulle det bli orimligt dyrt, typ 7 000 spänn för en box. Då fick vi börja om från början. Och det blev ju bra till slut.
– Men jag tycker fortfarande att det hade varit skitbra med en metallbox, haha!
Fotnot; Releasfest för boxen är under Landskronas kulturnatt 29 oktober. Den kan också beställas via bland annat Ginza, Bengans eller av upphovsmännen direkt.
En annan av Thomas H Johnssons bilder som ingår i ”Det bortglömda Sverige”.Bild: Thomas H Johnsson
Gå till toppen