Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kultureliten försvarar JK Rowling

58 personer ur den brittiska kulturvärlden stöttar ”Harry Potter”-författaren JK Rowling som utsatts för dödshot för sina åsikter om transpersoner.

Författaren JK Rowling. Arkivbild.Bild: Evan Agostini/AP/TT
JK Rowling har de senaste månaderna fått utstå hård kritik för uttalanden hon gjort kring transpersoner, vilket lett till att hon hatats och mordhotats i sociala medier.
Nu rycker 58 personer ur den brittiska kultureliten, bland andra författaren Ian McEwan, skådespelaren Frances Barber och dramatikern Tom Stoppard, ut till hennes försvar.
I ett öppet brev som publiceras i den brittiska tidningen Sunday Times skriver kulturpersonerna:
”JK Rowling har varit föremål för våldsamma övergrepp som sätter ljuset på en lömsk, auktoritär och misogyn trend i sociala medier.” Det här är ”bara det senaste exemplet av hat som riktas mot henne och andra kvinnor”, fortsätter de och riktar kritik mot sociala medie-plattformar som de menar implicit stödjer hatet.
Kritiken kring Rowling tog fart i juni när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”. Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg.
Och som om inte det var nog kritiseras ”Harry Potter”-författaren efter sin nya bok ”Troubled blood”, som ges ut under hennes pseudonym Robert Galbraith och baseras på en verklig händelse. Den handlar om politikern Margot Bamboroughs försvinnande 1974. Hon misstänks ha mördats av en man som gillar att klä sig i kvinnokläder.
”Man undrar vad de som kritiserat Rowlings ståndpunkt i transfrågor kommer att tycka om en bok vars sensmoral verkar vara: lita aldrig på en man i klänning”, skrev recensenten Jake Kerridge i tidningen The Telegraph.
Gå till toppen