Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Se på de tio sista åren av en människas liv som på de tio första åren.”

Vi presenterar nu fyra förslag på hur kommuner och regioner kan främja äldre hälsa på ett bättre sätt än idag. Det skriver Moderaternas representanter i riksdagens socialutskott.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Politiker på alla nivåer måste bättre ta vara på den kunskap och erfarenhet som seniorer besitter, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Medellivslängden i Sverige ökar med 3,5 timma varje dygn. Sedan 1920 har medellivslängden ökat med 23 år. Uppgifterna kommer från SCB.

Förutom att människor i vårt land lever allt längre kan de i många fall lägga till fler friska och aktiva år till sina liv. Inte minst därför är det nu dags att alla i samhället ser på dem som också kan kallas årsrika med nya ögon.

Politiker på alla nivåer måste bättre ta vara på den kunskap och erfarenhet som landets seniorer besitter.

Seniorer är inte en homogen grupp. De är individer med olika förutsättningar, önskemål och ambitioner. I och med covid-19 har det blivit uppenbart att seniorer vägrar att låta sig klumpas samman som en likartad grupp. Och det med all rätt.

Annons

Att vara senior sträcker sig från att vara en pigg och aktiv individ som reser, arbetar och tar hand om barnbarn till att ha flera sjukdomar, vara skör och i händerna på dem som bestämmer om och utför vård och omsorg. Mycket av det som skrivits och debatterats om äldre under den pågående pandemin har tagit sikte på de mest sjuka och sköra. Men seniorer är också en kraft att räkna med. Moderaterna har en grundmurad tro på individen och anser att alla som vill bidra ska få möjlighet att gör det.

Annons

I morgon den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag. Det är en dag att fira och en dag att hylla alla seniorer, alla dem som bidragit med så mycket under sitt liv och som vill och kan fortsätta gör det. Ett tillfälle att lyfta fram det friska, kraften och kompetensen som seniorer har, och se hur kommuner och regioner kan arbeta mer hälsofrämjande.

Moderaterna har ett antal konkreta förslag till socialutskottet som det sedan ska röstas om i riksdagen inom de närmaste månaderna. Här är fyra av de viktigaste punkterna:

• Inför fysisk aktivitet på recept (FAR) som riktar sig särskilt till seniorer. FAR finns redan, till exempel erbjuder Region Skåne det. Men det borde utökas till att särskilt omfatta seniorer och dem som idag inte är fysiskt aktiva. Det skulle förbättra deras hälsa och bidra till sådant som minskad benskörhet och mindre besvär med hjärt- och kärlsjukdomar.

• Skapa en modell för sociala aktiviteter, kallad social aktivitet på recept (SAR). Metoden har visat sig vara kostnadseffektiv och förbättra människor psykiska hälsa. Den införs nu på bred front över hela Storbritannien.

Annons

• Lyft den idéburna sektors roll. Fler kommuner och regioner bör koppla föreningslivet och ideella organisationer till sin verksamhet. Det kan göras genom att dessa får mer långsiktiga förutsättningar via ett alternativ till ettåriga föreningsbidrag, så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det kan ge den stabila grund som föreningar och organisationer behöver extra mycket just nu på grund av covid-19.

Annons

• Anta en nollvision för undernäring hos äldre. Undernäring bland seniorer är ett relativt välkänt problem som drabbar onödigt många och som kommer att öka om inte politiker på alla nivåer agerar. Inget annat än en nollvision är värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Moderaterna önskar att samhället såg på de tio sista åren av en människas liv precis som på de tio första åren: med förväntan, förhoppningar, framtidstro och omtanke.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson

Ulrika Heindorff (M), ledamot i riksdagens socialutskott

Johan Hultberg (M), ledamot i riksdagens socialutskott

Ulrika Jörgensen (M), suppleant i riksdagens socialutskott

John Weinerhall (M), suppleant i riksdagens socialutskott

Marie-Louise Hänel Sandström (M), suppleant i riksdagens socialutskott

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan