Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Beslutet ett hån mot invånarna i Svalöv

Det är med en klump i magen vi ser vår demokratiskt styrda kommun bytas ut till ett auktoritärt styre med ett klubbslag, skriver två S-politiker

Att så kapitalt misstro medborgarna i Svalövs kommun, i det som vi ser sittande majoritet med Liberalerna som stöd rösta igenom, en förändrad bolagsstyrning utan att avvakta en beslutad folkomröstning, är ett hån mot medborgarna i Svalövs kommun.
Aktiebolaget Svalöv AB. En framtida verklighet att vakna upp till. Kanske inte i morgon, kanske inte om 4 år men var så säker, med det upplägg som SD-styret nu har beslutat om kommer det förr eller senare att bli en sanning. En kommun ska vara medborgarnas kommun, inte en bolagsstyrelse. Teddy Nilsson lovar den 29 september att utreda fler verksamheter i kommunen att skapa aktiebolag av. Först när beslutet var taget berättade SD-styret om sina vidare intentioner.
Detta sker just nu i vår grannkommun Landskrona där det skall beslutas om att samma utredare som Svalövs kommun hade, skall utreda möjligheten att skapa ett aktiebolag av Vård och Omsorg. Landskrona har sedan ett antal år tillbaka skapat en förändrad bolagsstyrning genom att skapa en koncern. Vad skall Svalövs kommun börja med? Vård och Omsorg, Skola, Förskola, Fritid eller Kultur? Endast styret med Liberalerna vet.
När kommunal verksamhet bolagiseras, flyttas den ut från förvaltningen för att inte låta politiska kopplingar eller ideologiska övertygelser styra vilka beslut man fattar. Opolitiska styrelseledamöter skall se till bolagets bästa, gällande genomförande av verksamhet, ekonomiska intressen i verksamheten. En kommunal verksamhet som bekostas av skatt, kan och skall aldrig utsättas för vinsthets. Vem kan garantera att verksamheterna för alltid skall finnas i kommunala aktiebolag? Ett första steg till utförsäljning av verksamheter är att bilda bolag.
En kommunal drift av verksamheter och offentlighetsprincipen och därmed medborgarnas insyn i verksamheten kommer att minimeras i och med bildandet av aktiebolag av skattefinansierade verksamheter. En gemensam likvärdig välfärd riskerar att raseras i och med att det skapas aktiebolag av verksamheterna.
Liberalerna i Svalöv har blivit stort belönade av SD-styret för sin röst. Vi har inget minoritetsstyre längre, till glädje för Liberalernas väljare.
Jan Zielinski (S), oppositionsråd
Émilie Lundgren (S), ordförande Socialdemokraterna
Gå till toppen