Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Trycket på parterna var för lågt.

Susanna Gideonsson.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Kraschen i förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare får hela den svenska arbetsmarknadsmodellen att svaja. Så vems fel var det att parterna inte kunde komma överens om förändringar i lagen om anställningsskydd, las?
LO-ordföranden Susanna Gideonsson skyller på Centern och Liberalerna. Det var de som tog initiativet till utredningen, vars förslag har legat som en våt filt över förhandlingsprocessen, menar hon.
Men det politiska trycket på parterna att enas har knappast varit för högt – tvärtom. Behovet av lagändringar har varit uppenbart länge utan att det för den skull har hänt något i frågan. Först efter januariöverenskommelsens hot om att gå lagstiftningsvägen började det röra på sig. Ska det sökas en syndabock i de politiska leden, så är det därför snarare inom Socialdemokraterna: arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tog i någon mån udden av lagstiftningshotet när hon i somras underkände las-utredningens förslag.
Därtill var det ingen skarp gräns för förhandlingar som passerades under natten till torsdagen. LO, PTK och Svenskt Näringsliv hade själva satt deadline och flera partier uppmanar dem nu att använda de veckor som finns för att fortsätta förhandla. Först när remisstiden går ut, den 26 oktober, börjar regeringen att utforma ett lagförslag.
Förhoppningsvis har parterna enats då. För modellen med fria förhandlingar mellan fack och arbetsgivare har tjänat Sverige väl. Gång på gång har hotande konflikter avstyrts i sista stund genom goda kompromisser.
Det är svårt att se vem som skulle ha något att vinna på att övergå till en annan ordning. Ännu finns det gott hopp om en framtid för den svenska modellen. I svåra frågor brukar parterna trots allt inte enas förrän förhandlingsläget är verkligt pressat. Och det blir det först i slutet av månaden.
Gå till toppen