Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi har inte flyttat hit för att få en djurfabrik framför oss”

Lukten. Transporterna. Storleken. På Söderslätt växer oron för jättesatsningen Jordberga Resurshub, där gödsel från nya grisanläggningar ska skapa stor produktion av biogas. Där aktörerna ser en satsning på cirkulär ekonomi fruktar andra att deras landsbygd förvandlas till industriområde.

På bordet hemma hos Carin Anzelius, till vänster, ligger Gasums ansökan om nytt miljötillstånd. Aktörerna bakom Jordberga Resurshub anser att de bidrar till minskat transportberoende när flera verksamheter samlas nära varandra. ”Allt det här låter jättefint, om man inte tänker på konsekvenserna av vad det innebär”, säger Carin Anzelius. Till höger: Ann Selfvén.Bild: Jonas Nyrén
Carin Anzelius trädgård är ett grönt krypin i kanten av åkern. I tio år har hon bott här. En halv kilometer bort blänker finska bolaget Gasums biogasanläggning i kvällssolen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen