Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”En sund migrationspolitik förenar medmänsklighet med ordning och reda.”

Det måste finnas en balans mellan att ställa krav och att främja integrationen, skriver Jonny Cato och Peter Janson, Centerpartiet.

Manifestation 2015 i Helsingborg för flyktingar. Ett volymmål gör migrationspolitiken varken hållbar eller långsiktig, skriver artikelförfattarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De två moderaterna Maria Malmer Stenergard och Peter Danielsson, migrationspolitisk talesperson respektive kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, vill att Sveriges migrationspolitik ska styras av ett volymmål på nordiska nivåer och anser att det är lösningen på alla problem som hänger ihop med migration och integration (Aktuella frågor 24/9). Men så enkelt är det givetvis inte. Ett volymmål är inte lösningen.
I somras sprack möjligheterna till en bred och långsiktig migrationsuppgörelse. Sedan dess har alla skyllt på varandra.
Moderaterna pekar ut Socialdemokraternas maktbegär som främsta anledningen till att en uppgörelse inte kunde bli verklighet. Men sanningen är att Moderaterna har sig själva att skylla.
Centerpartiet och de andra mittenpartierna var beredda att kompromissa för att få till en bred uppgörelse. Moderaterna höll istället fast vid sitt volymmål, om än i olika förpackningar. Det är inte att kompromissa.
Maria Malmer Stenergard och Peter Danielsson får det att framstå som att ett volymmål innebär att Sverige på förhand kan bestämma hur många som kommer hit och söker skydd. Så är det inte. Antalet personer som söker asyl i Sverige går inte att bestämma i förväg. Alla som har skyddsskäl enligt FN:s flyktingkonvention får stanna enligt asylrätten. Centerpartiet vill inte tillbaka till situationen 2015. Men ett volymmål gör inte migrationspolitiken vare sig hållbar eller långsiktig.
Vi håller med Maria Malmer Stenergard och Peter Danielsson om att svensk migrationslagstiftning inte markant ska skilja sig från andra EU-länders. För att alla länder ska ta ett delat ansvar för människor på flykt måste medlemsländerna ha en likvärdig lagstiftning.
För Centerpartiet handlar en sund migrationspolitik om att förena medmänsklighet med ordning och reda. Vi anser också att försörjningskrav ska vara utgångspunkten vid anhöriginvandring, med undantag för skyddsbehövande och utlandssvenskar som vill flytta hem med sin familj.
Som helsingborgare vet vi och är eniga med Moderaterna om att integrationen varken i vår stad eller i resten av Sverige har fungerat tillräckligt bra de senaste åren. Det tar alldeles för lång tid från att få uppehållstillstånd till att ha ett arbete att gå till. Därför har Centerpartiet flera förslag på hur integrationen ska förbättras. Förslag som vi nu genomför utifrån januariavtalet. Bland annat inför vi ett intensivår för att personer som fått uppehållstillstånd snabbare ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Dessa förslag kommer göra skillnad på riktigt.
I motsats till Moderaterna driver vi en migrationspolitik som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda.
Det måste finnas en balans mellan att ställa krav och att främja integrationen. Därför värnar Centerpartiet rätten till familjeåterförening samtidigt som vi vill se en lagstiftning i linje med andra EU-länders. Därför ställer vi oss bakom tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Vi föreslår också riktiga lösningar på de integrationsproblem som Sverige står inför.
Jonny Cato (C), migrationspolitisk talesperson.
Peter Janson (C), kommunalråd i Helsingborg.
Gå till toppen