Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Smittan som Trump inte kan vifta bort.

Nyheten om att paret Trump är smittade spreds sig som en löpeld över världen.Bild: Luca Bruno
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Situationen i USA sammanfattades bäst av ett uppgivet CNN-ankare under fredagsmorgonen: ”Det är som ett avsnitt av Homeland.” När de flesta, under pågående pandemi och utspårade presidentkampanj, trodde att det inte kunde bli rörigare kom en nyhet som vände upp och ned på allt. En nyhet som mycket väl kunde ha platsat i nämnda tv-serie.
På fredagsmorgonen, svensk tid, twittrade president Donald Trump att både han och hustrun Melania Trump testat positivt för covid-19 och nu sitter i karantän.
Det är svårt att helt bortse från ironin, efter att Trump själv ägnat de senaste månaderna åt att bagatellisera viruset som hittills kostat över 200 000 liv i USA. I intervjuer, på Twitter och under presskonferenser har han förminskat riskerna, underminerat vetenskapen och spridit lögner och desinformation om olika overifierade – och farliga – behandlingar. Det hela har eldat på en konspiration bland presidentens mest fanatiska kärnväljare om att viruset är en bluff, påhittat eller överdrivet av Demokraterna för att vinna tillbaka makten. Hur dessa väljare ska reagera på den senaste nyheten är svårt att förutspå.
Men att USA:s president bär på ett nyckfult – och potentiellt dödligt – virus får naturligtvis allvarligare komplikationer. Efter Trumps tweet störtdök Dow Jones börsindex. Landets jurister kastade sig över konstitutionen för att hitta svar på vad en sjuk president, 31 dagar före ett nationellt val, kan innebära.
Det spekuleras i att Trump smittats av en rådgivare, som testade positivt under torsdagen. Med tre bekräftade fall, inklusive presidenten, som notoriskt vägrat bära munskydd och uppmanat andra i sin närhet att göra likadant, är risken stor att fler nyckelpersoner inom administrationen och den närmaste staben snart kommer att testa positivt.
Frågan är om inte även demokraten Joe Biden, som under onsdagen delade scen – och förmodligen också utrymmen bakom scenen – med presidenten kan befinna sig i riskzonen. Att sjukdomen letat sig in i Vita huset väcker inte bara frågor om valet i november, utan också om hur och av vem landet ska styras fram tills dess.
Fox News var tidigt ute och intygade att presidenten var helt symptomfri. Även om det stämmer är bekymret inte ur världen. Det kan ta dagar för en coronasmittad att utveckla symptom. I allvarliga fall kan det dröja veckor, eller månader, innan man blir helt frisk. Statistiken visar att åtta av tio amerikaner som dött av covid-19 är över 65 år. Trump, 74 år, överviktig och med högt blodtryck räknas till en riskgrupp. Fast han har ändå det som så många andra amerikaner saknar: tillgång till den bästa vården.
Det är för tidigt att säga vad insjuknandet får för konsekvenser. De två planerade valdebatterna kan behöva ställas in, liksom Trumps kvarstående väljarmöten. Om han blir allvarligt sjuk kan vicepresident Mike Pence få hoppa in som tillförordnad ledare av den fria världen.
Väldigt lite talar dock för att valet kommer att skjutas upp. För att ändra datum – fastslaget i konstitutionen till tisdagen efter den första måndagen i november – krävs att kongressen röstar igenom en ny lag. Med Demokraterna i kontroll över representanthuset är det inte speciellt troligt och skulle det ändå ske skulle det inte dröja länge innan den utmanades i domstol.
När en månad nu återstår till ödesvalet kan det väl knappast bli rörigare. Fast med Trump i Vita huset är osvuret bäst.
Gå till toppen