Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Viktigare för Helsingborg att utveckla företagsklimatet än att delta i tävlingar

Svenskt Näringslivs årliga ranking av lokalt företagsklimat visar tyvärr att Helsingborg har gjort den tredje största djupdykningen av Sveriges 290 kommuner. Det skriver Carl Michael Nilsson.Bild: Ola Nilsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Precis som julen börjar allt tidigare kryper valrörelsen närmare för varje mandatperiod. Häromdagen påpekade moderaterna Peter Danielsson och Maria Malmer Stenergard i ett debattinlägg i HD att arbetslösheten i Helsingborg ligger omkring 3 procent över rikssnittet och att det framför allt är personer med utländsk bakgrund som saknar jobb. Jag tillhör den grupp av lokala företagare som inte tror att det lokala företagsklimatet blir bättre av röstfiske i Sverigedemokraternas grumliga vatten. Däremot tror jag att företagandets förutsättningar har betydelse för hur många människor som kommer i arbete. Svenskt Näringslivs årliga ranking av lokalt företagsklimat visar tyvärr att Helsingborg har gjort den tredje största djupdykningen av Sveriges 290 kommuner. Att Helsingborg återfinns först på 117:e plats är ett besvärande faktum för kommunen, i synnerhet som rankingen bland annat bygger på hur lokala företagare upplever företagsklimatet.
Helsingborgs störtdykning beror sannolikt till viss del på turerna kring folkomröstningen om försäljningen av Öresundskraft. Enligt undersökningen beror fallet också på att företagare upplever att politiker och tjänstemän är dåliga på att tillvarata näringslivets intressen. Faktum är att skillnaden mellan hur företagare och politiker i Helsingborg upplever företagsklimatet inte har varit lika stor sedan Svenskt Näringsliv startade mätningarna 2002. I dagsläget förstår jag att det är frestande att agna röstfisket med regeringen Löfven. Även undertecknad är kritisk till mycket i regeringens politik, inte minst migrations- och integrationspolitiken.
Lokalt i Helsingborg har däremot inte Socialdemokraterna haft mycket att säga till om under de senaste 14 åren. Under de åtta år jag själv har varit verksam i Helsingborg har mitt företag tagit emot 20 praktikanter, närmare hälften av dem utrikesfödda i länder som Elfenbenskusten, Frankrike, Litauen och Rumänien. De har bland annat hjälpt oss att driva världens minsta designmuseum. De flesta av dem har utbildning inom marknadsföring och design från utländska lärosäten. Tyvärr har ingen av dem valt att bosätta sig i Helsingborg efter utbildningen (däremot i Lund och Malmö).
Jag har mött exakt samma attityd när jag har gästföreläst på Campus Helsingborg. Vid mitt senaste gästspel sade sig samtliga internationella studenter föredra Malmö och Lund framför Helsingborg. Innan vi börjar skuldbelägga gruppen utrikesfödda behöver vi fråga oss varför personer med utländsk bakgrund som inte behöver sakna jobb inte vill bo i Helsingborg. Om vi vill stärka människors möjlighet att komma i arbete, är det betydligt viktigare att ägna skattemedel åt att utveckla Helsingborgs företagsklimat än att delta i diverse tävlingar som möjligtvis utvecklar bilden av Helsingborg.
Carl Michael Nilsson
konsult inom platsutveckling
Gå till toppen