Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett nytt sjukhus blir ofta billigare än att lappa och laga ett gammalt

Helsingborg är inte den första staden med ett sjukhus i omfattande renoveringsbehov beläget på en yta där rocken blivit för trång och omgivande infrastruktur olämplig för utryckningstrafik.Bild: Albin Brönmark
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Helsingborg behöver ett modernt, funktionellt och vackert universitetssjukhus som är anpassat till långsiktiga behov i mer än 50 år. Som skattebetalare blir man förskräckt över alla turer kring ombyggnationen av sjukhuset i Helsingborg där ett slutdatum fortsatt tycks vara skrivet i stjärnorna. Gång på gång har frågan kommit upp om ett helt nytt sjukhus utanför själva stadskärnan. Som så ofta när styrande blir kritiserade blir tongången hög. Samtidigt finns det många fördelar med ett nytt bygge utanför stadskärnan som skulle ligga väl i linje med Region Skånes nyligen antagna regionala standarder för planering av vårdlokaler vid ny- och ombyggnationer. Att bygga nytt är ofta betydligt billigare än att lappa och laga på gammalt.
Helsingborg är inte den första staden med ett sjukhus i omfattande renoveringsbehov beläget på en yta där rocken blivit för trång och omgivande infrastruktur olämplig för utryckningstrafik. HD har vid flera tillfällen tagit upp felplaneringarna 2014-2018 liksom besluten som innevarande Beredning för Framtidens Sjukvårdsinvesteringar bär ansvar för.
Ett bra exempel att dra lärdom av är erfarenheterna från Århus i grannlandet Danmark. Århus hade två äldre sjukhus centralt beläget där fortsatt lappa och laga bedömdes utsiktslöst. Istället valde man att bygga helt nytt utanför staden, det som idag är Skejby Sugehus. Sjukhuset i Danmark är väl värt ett besök för Stefan Lamme (Moderaterna) som är ordförande för den nuvarande beredningen och var vice ordförande i den tidigare. Initialt byggdes ljusa nya funktionella lokaler för akutverksamheten samtidigt som de gamla lokalerna fortsatt kunde användas för viss mottagningsverksamhet och sjukvård under avveckling.
Man behöver inte vara alltför mycket visionär för att konstatera att skånsk sjukvård står inför stora förändringar och utmaningar under kommande år. Skånes Universitetssjukhus (SUS) klarar efter tio år inte upp sitt vårduppdrag och av den anledningen har två universitetskliniker för specialiserad och högspecialiserad vård, inklusive forskning, startat på Medicon Village i Lund. Privata initiativ ligger bakom dessa satsningar. Den ena, Roseuskliniken inriktas mot kvinnliga cancersjukdomar, den andra, Perituskliniken, på urologiska sjukdomar.
Utmaningen för sjukvården i Helsingborg är att bygga ett universitetssjukhus för bra utbildning, forskning och vård i internationell klass. Men det kräver vackra ljusa funktionella lokaler i en bra omgivning för att på sikt vara med och konkurrera om den bästa personalen.
Thomas Zilling
docent läkare
Helsingborg
Gå till toppen