Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Medbestämmande och delaktighet ska vara något naturligt på alla stadens arbetsplatser.”

Hur alliansen långsiktigt vill organisera och driva Helsingborgs äldreboenden är ännu inte klart. Det skriver Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i stadens vård- och omsorgsnämnd.

Som anställd inom stadens vård och omsorg ska man inte behöva känna att man jobbar i ett A- eller B-lag där några har bättre villkor än andra, skriver Lars Thunberg.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Av Helsingborgs 15 kommunalt drivna vårdboenden har två, Kungshult och Åbrädden, drivits som intraprenader under de senaste åren.
Intraprenaderna är en följd av en överenskommelse mellan de partier som styrde Helsingborg under åren 2010 till 2014, det vill säga Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, och Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Syftet var att ge personalen större inflytande, ökad effektivitet och att göra beslutsvägarna kortare.
Vid sitt senaste sammanträde, den 24 september, beslutade Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd att inte förlänga Kungshults och Åbräddens intraprenadavtal. Lena Östholm Munkberg (MP) talar sig varm för intraprenaderna (Aktuella frågor 22/9) och röstade tillsammans med Socialdemokraterna nej till förslaget.
Skillnaderna mellan intraprenaderna och övriga vårdboenden har minskat med tiden. En orsak är att styrningen av stadens övriga vårdboenden närmat sig Kungshults och Åbräddens sätt att arbeta. De ekonomiska förutsättningarna är de samma och den tillitsbaserade styrning kommunfullmäktige infört ger personalen på samtliga vårdboenden större möjligheter till självbestämmande.Vård- och omsorgsförvaltningens uppföljningar visar ingen systematisk skillnad mellan de två vårdboendena som drivs i intraprenadformen och övriga vårdboenden. Finns det skillnader beror de med största sannolikhet inte på driftformen, enligt förvaltningen.
Intraprenadavtalen går ut vid årsskiftet. Alliansen delar vård- och omsorgsförvaltningens bedömning att det med tanke på stadens tillitsbaserade styrmodell inte innebär någon skillnad för Åbrädden och Kungshult om avtalen avslutas. Därför har vi valt att inte förlänga avtalen.
Vård- och omsorgsnämnden biföll också förslaget att uppdra till förvaltningen att säkerställa att personalen har inflytande på samtliga kommunala vårdboenden.
Som anställd inom stadens vård och omsorg ska man inte behöva känna att man jobbar i ett A- eller B-lag där några har bättre villkor än andra, där de som arbetar under intraprenadavtalen utgör A-laget. Medbestämmande och delaktighet ska vara naturligt på alla stadens arbetsplatser.
Fackförbundet Kommunal delar alliansens uppfattning och anser att det i början var större skillnader än idag mellan de vårdboenden som drevs i intraprenadform och de som inte gjorde det. Förbundet ser därför inte att det blir någon större förändring när avtalen sägs upp.
Lena Östholm Munkberg frågar sig om beslutet är en förberedelse för privatisering och om alliansen är på väg att föreslå att LOV, lagen om valfrihet, ska tillämpas på vårdboenden i Helsingborg.
Hur alliansen långsiktigt vill organisera och driva Helsingborgs äldreboenden är ännu inte klart. Före beslut måste det tas fram ett gediget underlag och gärna en bred politisk överenskommelse. Jag har därför under det senaste året träffat samtliga oppositionspartier för att lyssna på deras uppfattningar och vision för äldreomsorgen.
För att bredda beslutsunderlaget kommer jag vid nästa nämndssammanträde att föreslå en extern utredning kring vilka för- och nackdelar olika driftsformer för vårdboenden innebär.
För alliansen är siktet fortsatt inställt på kvalitet i vård och omsorg och livskvalitet för alla helsingborgare, inte minst våra äldre. Flera andra partier tycks dela denna vision, men vägarna till dit skiljer sig ibland åt.
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg och ordförande i stadens vård- och omsorgsnämnd.
Läs också "Vi vill se ett införande av ett nära ledarskap inom vård och -omsorgsförvaltningen i Helsingborg."
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen