Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Fler förluster än segrar i knarkkriget.

Morgan Johansson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sverige har högst narkotikadödlighet i Europa, visar ny EU-statistik. Även den drogrelaterade brottsligheten i landet ligger på en internationellt sett hög nivå.
Knarkhandel hör till gängkriminellas viktigaste inkomstkällor och skjutningar och sprängningar följer i dess spår. Sedan 2017 har det bara gått en enda månad då ingen skjutits till döds i Sverige.
Uppenbart krävs politiska krafttag och en del sådana är också på gång. Men tyvärr är det snarare mer av det redan prövade än någonting nytt som regeringen försöker sig på. Justitieminister Morgan Johansson (S) låter bland annat utreda hårdare straff för narkotikabrott.
Samme Johansson lovade 2002, som dåvarande folkhälsominister, att Sverige skulle vara narkotikafritt inom tio år. Medlet sades främst vara att låta den restriktiva politiken ligga fast. Så har också skett – medan målsättningen blivit mer avlägsen.
Folkhälsomyndigheten ifrågasätter den politiska linjen och efterlyser en utredning av narkotikalagstiftningen, men regeringen vill inte höra talas om det.
Viljan att sätta hårt mot hårt i kampen mot knarket är visserligen lätt att förstå. Men i en strid som år efter år ger större förluster än segrar finns det skäl att se över såväl strategi som taktik.
Gå till toppen