Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eko är det rätta för familjen Hansson

Redan 1989 blev Bjärhus den sjätte gården som KRAV-certifierades i Sverige. Nu är familjen Hansson nominerade till den nyinstiftade tävlingen Årets Bonde 2020 i kategorin: Årets innovativa ekolantbruk.
– Det är allt lite kittlande, säger Elisabeth Hansson, som är sjätte generationen på gården.

Familjen Hansson driver ekologiskt lantbruk på Bjärhus. Nu är de nominerade till priset: Årets innovativa ekobonde 2020.Bild: Diana Larsson
Bjärhus kan liknas med en vacker tavla. En slingrande grusväg kantad av sädesfält och vall leder fram till familjegården. Solen skiner från en klarblå himmel och vid stallväggen njuter stockrosor och väldoftande rosor av värmen. På fältet växer kål av olika slag, potatis, dill, bönor, sallad, betor och morötter i långa rader. I hagen bredvid betar fåren och mitt i grönsaksåkern odlas sommarblommor till förmån för insektslivet.
I köket doftar det av nybakad paj och familjemedlemmarna trillar in en efter en. Det är med en känsla av stolthet som Elisabeth och Lars berättar om åren som ekolantbrukare.
– Vi gick över till ekologiskt lantbruk för 30 år sedan. Det är väl det mest innovativa vi gjort. Anledningen var att Gustav föddes och vi ville att han skulle äta ren och näringsrik mat. Min mormor som var småbrukare är förebilden. Hon åt det hon odlade och åt efter årstiderna, säger Elisabeth.
Trots andras skepsis har familjen Hansson hållit fast vid sin övertygelse om att ekologiskt är det rätta. Bra mat stressas inte fram utan tillåts ta den tid den behöver med traditioner och hantverk som ledord. Familjen Hansson tror på ett kretslopp med djur och odling utan handelsgödsel och besprutningsmedel. En välmående, biologisk aktiv jord levererar grödor utan kemikalier.
Gårdsbutiken som blivit allt mer populär kom till sedan varken KF eller Ica ville ta in deras produkter.
– Vi hade ingen avsättning för det vi producerade så vi öppnade vår gårdsbutik. Därefter är det kundernas förtjänst att vi har kunnat utvecklas till där vi är i dag, förklarar Lars.
Bjärhus har vid flera tillfällen prisats för sina charkprodukter på Chark-SM. Genom Bondens Skafferi har de numera hög avsättning för sina produkter.
Sönerna har anammat föräldrarnas engagemang för ett hållbart lantbruk. Gustav och Erik har nötkreatur och driver maskinstationen Hanssons Agro Maskin med en handfull anställda, däribland lillebrorsan Nils.
– Vi försöker hänga med i den senaste tekniken och tycker det är kul att vara med och utveckla vårt och andras lantbruk. Som exempel har vår nya gödseltunna en ny ramp som lägger ner gödseln i backen med effekt att det inte blir lika mycket kväveutsläpp, säger Gustav.
Vid grässkörd kör de med en nio meters pickupsträngare för att få bättre kvalitet på fodret och bli effektivare. Med gps, styrfiler och markkartor kan de med sin gödselspridare anpassa till exempel mängden kalk efter behov.
– Det gäller att hänga med. Det är nu vi satsar och bygger upp det vi senare ska förvalta, säger Gustav.
En annan innovativ satsning är skapandet av ett gårdsråd där familjen Hansson ett par gånger om året träffar en extern konsult för att få ny input.
– Vi är lärda av mor och far, nu tar vi hjälp utifrån för att fortsätta framåt. Genom gårdsrådet sås nya frön och vi får en kick framåt, säger Gustav och Lars tillägger:
– Utvecklas man inte kan man jobba som satan, stånga sig blodig och ändå stå kvar på samma ställe.
För familjen Hansson är samarbete, delaktighet och hållbarhet ett sätt att leva. Här lever man i nuet med naturen och njuter av att kunna verka på en sådan fantastisk arbetsplats.
Fakta

Årets Bonde...

... ska tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan.

... ska lyfta den enorma kraft och kunskap som Sveriges bönder har.

... vill lyfta fram de bönder som vill och kan flytta fram positionen för svensk primärproduktion.

... riktar sig mot restauranger, hotell, kommuner och landsting -aktörer som behöver bli bättre på att premiera svenska råvaror.

... initiativtagare är Bergkvist Publishing som även ligger bakom Restaurangvärlden, Magasin Måltid och White Guide Green.

... vinnarna i de sex kategorierna samt Årets Bonde utses den 26 oktober.

Fakta

Familjen Hansson

Består av: Elisabeth, Lars, Gustav, Erik och Nils.

I åldern: 62, 62, 32, 30, 25 år.

Ort: Söndraby och Perstorp.

Brukad areal: Totalt 200 hektar. Äger 100 hk åker och bete, 50 hk skog, resten är arrende.

Djurbesättning: Får och nötkreatur.

Motto: Från jord till bord, gräv där du står och gör något utav det.

Förebild: Lars: Gunnar Rundgren – en otroligt kunnig lantbrukare.

Favoritsyssla: Rensa ogräs, möta kunder i butiken och köra traktor.

Bästa redskapet: Lars minilastare.

Gå till toppen