Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Få snurr på marknad för att hyra hem.

Limhamns sjöstad.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Situationen i Limhamns sjöstad sätter i ett enda exempel den dysfunktionella hyresmarknaden i blixtbelysning. Alltför få befintliga hyreslägenheter är i cirkulation. Den som har lyckats komma över ett hyreskontrakt behåller det. Handeln med svarta lägenhetskontrakt är omfattande liksom de olagliga andrahandsuthyrningarna.
Dyra nybyggen ger samtidigt höga hyror. Och när privata fastighetsägare kräver en varaktig inkomst för ett förstahandskontrakt får det kommunala bostadsbolaget MKB ta ansvar för att familjer som lever på försörjningsstöd får tak över huvudet.
I Limhamns sjöstad har detta lett till att uppemot vart tredje hushåll i hyresfastigheter som byggts i MKB:s regi lever på försörjningsstöd. Förstahandskontrakten har förmedlats via kön i Boplats Syd. Hyran betalas av Malmös skattebetalare.
I veckan som gick läckte det ut uppgifter om att MKB vill ändra reglerna och begränsa andelen hushåll med försörjningsstöd i nybyggda fastigheter. Den höga andelen människor utan jobb och egen inkomst i vissa fastigheter ska ha väckt protester bland andra boende eftersom det påstås ha lett till stök och oordning.
Att ett allmännyttigt bostadsbolag bygger hyresfastigheter bland bostadsrätterna i privilegierade Limhamn är bra på samma vis som det är bra att andra byggherrar bygger radhus och bostadsrätter i områden med många hyreslägenheter. Segregation är av ondo. Bostadsbeståndet måste bli mycket mer blandat. Det ska gå att göra bostadskarriär utan att behöva flytta från ett område.
Ändå är det lätt att förstå MKB:s belägenhet.
Det handlar nu inte om att det ”inte är rimligt att socialbidrag är en godkänd inkomst för en lyxlägenhet vid havet” som moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar beskriver det eller att människor i en ekonomiskt utsatt situation ska förvisas till slummigare områden.
Det handlar om andra saker. Dels om att en hög andel hyresgäster utan egen inkomst i en fastighet alltmer liknar social housing, vilket i sig är stigmatiserande. Dels om att de höga hyrorna ger en inlåsnings- och tröskeleffekt. Om en trea kostar 13 000 kronor i månaden finns få incitament att finna ett jobb. Risken är ju att den inte har råd att bo kvar som ska börja betala sin hyra själv.
Det finns dock mer här att göra. MKB förvaltar 22 500 lägenheter i staden. Det måste gå att få bättre snurr på befintliga hyreslägenheter och hårdare ingripa mot handel med svarta hyreskontrakt, olagliga andrahandsuthyrningar och skenskrivningar. En folk- och bostadsräkning med dörrknackning behöver genomföras.
Vad gäller nyproduktionen förfogar kommunen själv över betydande styrmedel. Staden kan i högre grad begära att byggbolag som söker markanvisning i kommunen reserverar en del av hyreslägenheterna till kommunen som sedan kan hyra ut dem i andra hand på sociala kontrakt. Staden kan också likt Örebro förhandla med byggherrarna om att bygga hyresrätter med lägre hyror i utbyte mot tilldelning av mark för mer lukrativa bostadsrätter.
Under de närmaste tio åren är bedömningen att Malmö behöver ytterligare 20 000 bostäder. Stora projekt pågår, ifjol byggdes nästan 3400.
Men för att få fram fler nya hyresrätter till rimliga hyror behöver hela regelsystemet, tillståndsprocessen och ansvaret för markexploateringen i grunden ses över. Kostnaderna drar i väg långt innan spaden ens har satts i marken.
Gå till toppen