Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grävstart för fiber i Perstorp

Efter flera års förseningar i IP-Onlys utbyggnad av bredband på landsbygden i Örkelljunga är målet att det ska gå betydligt fortare i Perstorp. På måndagen var det byggstart i Varshult norr om Oderljunga.
– Vi har betydligt större beredskap idag än vad vi hade då, säger regionchef Tomas Avenborg.

Joakim Johansson och Peter Andersen från entreprenören Cable Quick drog kabel under vägen i Varshult när Perstorps kommun och IP-Only startade grävningarna i Varshult på måndagen.Bild: Annsofie Wieland
Flera grävmaskiner arbetade längs grusvägen i Varshult mellan Oderljunga och Eket på måndagsförmiddagen, när det var officiell start för Perstorps kommuns bredbandsprojekt i samarbete med IP Only.
Det närmaste året hoppas företaget slutföra landsbygdsprojektet i grannkommunen Örkelljunga, som dragits med kraftiga förseningar. Förutom entreprenörsbyte och intern kapacitetsbrist skylls det på att man i vissa områden fått planera om i ett sent skede.
– Kommer man inte vidare på ett sätt så får man gå vidare på ett annat och då kan det krävas helt andra markavtal, säger IP Onlys regionchef Tomas Avenborg.
IP-Only, där Tomas Avenborg är regionchef, gör utbyggnaden i Perstorp i samarbete med kommunen.Bild: Annsofie Wieland
I Perstorp såg det länge ut som att det inte skulle bli någon fiber på landsbygden alls, eftersom ingen av de aktörer som kampanjade i området lyckades få tillräckligt med kunder. Först när kommunen avsatte egna pengar och sökte samarbete med en bredbandsaktör blev det av.
Men när nu projektet kommit igång sent omsider utlovas ett snabbt förlopp. Tidplanen för Perstorps landsbygd är att merparten av de cirka 530 hushåll som ska anslutas kommer att få fiber inkopplad under nästa år, och eftersläntrarna i början av 2022.
Vad säger att den tidplanen håller?
– Vi har lärt oss väldigt mycket under resan. Örkelljunga startade vi tidigt när vi inte hade samma struktur på processen som vi har idag. Nu går vi in med betydligt större precision och beredskap, säger Tomas Avenborg.
Torgny Lindau (PF) fick ta ett första spadtag per maskin. ”Det är oerhört kul att äntligen vara igång, det har tagit alldeles för lång tid” sa han.Bild: Annsofie Wieland
Samarbetsavtalet med Perstorps kommun är upplagt så att kommunen och IP-Only kommer att äga ungefär hälften av nätet var. Kommunen gräver ner rör till fibernätet i ett område norr om Oderljunga. Resten av landsbygden tar IP-Only hand om.
Alla kundkontakter och tomtanslutningar hanteras av IP-Only och även om de bara hyr in sig i kommunens del av nätet blir det företaget som installerar fiber från tomtgränsen och fram till samtliga kunder.
– Vi hoppas snart kunna påbörja en upphandlingsprocess, säger bredbandsstrateg Ida del Olmo på Perstorps kommun.
Ida del Olmo är bredbandsstrateg i Perstorps kommun, som nu bygger ut fibernätet på landsbygden.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen