Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Regeringen missade målet när den bara tog sikte på anhöriga till äldre.”

Det behövs en rätt utformad nationell strategi för att stärka stödet till människor som vårdar och hjälper sina anhöriga, skriver den moderata gruppen i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd tillsammans med den moderata riksdagsledamoten Ulrika Heindorff.

Anhöriga vårdar, hjälper eller stödjer äldre sjuka, personer som drabbats av psykisk ohälsa och barn med funktionsvariationer – allt detta innebär påfrestningar på olika sätt, skriver artikelförfattarna.Bild: Isabell Höjman/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Över en miljon personer stöttar idag någon anhörig i Sverige – det är var femte vuxen. Rapporten Mer familj, mer omsorg av professor emeritus Gerdt Sundström vid Jönköpings universitet, utgiven av organisationen Familjen först, visar att familjers omsorgsinsatser motsvarar ungefär 200 miljarder kronor per år. Det är dubbelt så mycket som kommunernas insatser för äldre och personer med funktionsvariationer.
Anhöriga vårdar, hjälper eller stödjer äldre sjuka, personer som drabbats av psykisk ohälsa och barn med funktionsvariationer – allt detta innebär påfrestningar på olika sätt.
Sedan 2009 är kommunerna enligt lag skyldiga att erbjuda stöttning till dem som vårdar anhöriga.
I Helsingborg kan man som anhörig vända sig till kommunens anhörigkonsult och rådgivare. Man kan också delta i gruppmöten, träffa andra i samma situation och få avlastning genom avlösning i hemmet eller dygnsavlösning. Vi moderater är stolta över det anhörigstöd som finns i Helsingborg.
Att som anhörig träffa andra i samma situation, andra som upplever liknande känslor av förlust och frustration, men ibland kanske också av hopp och glädje, kan göra det lättare att vara anhörig. Men visst kan det vara svårt att hitta tid att komma iväg till träffar och informationstillfällen. Därför finns också bra stöd digitalt. ”En bra plats” och ”Demenslotsen” är två nationella tjänster för anhörigstöd på nätet.
På nationell nivå vill Moderaterna göra en översyn av anhörigstödet och därmed kunna komma med förslag på hur det kan stärkas och utvecklas.
Det är bra att regeringen har tagit initiativ till en nationell anhörigstrategi som ska presenteras i slutet av året. Men tyvärr missade regeringen målet när den bara tog sikte på anhöriga till äldre. För att den nationella anhörigstrategin ska bli ett bra verktyg för kommunerna att arbeta utifrån måste alla anhöriga omfattas, också de till personer med psykisk ohälsa, sjukdomar eller funktionsvariationer. Moderaterna arbetar för att det ska bli så.
Det bör också finnas en tillsynsverksamhet av det anhörigstöd landets kommuner står för. Idag har varken Socialstyrelsen eller Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett sådant ansvar.
Moderaterna vill också lyfta fram den idéburna sektorns betydelse när det gäller stöttning till människor som vårdar, hjälper eller stöder sina anhöriga. Till exempel är Anhöriglinjen, som drivs av Anhörigas riksförbund, öppen alla vardagar. Den ger råd och stöd till anhöriga. Anhörigas riksförbund har funnits i över 25 år och är den enda riksorganisation som arbetar för att förbättra livsvillkoren för anhöriga oavsett vilken ålder eller diagnos den närstående har. Som vi ser det borde den idéburna sektorn kunna göra mer inom området.
I Helsingborg vill Moderaterna på sikt utöka samarbetet med den idéburna sektorn och säkerställa att alla som behöver anhörigstöd får det. Vi tror att en rätt utformad och heltäckande nationell anhörigstrategi skulle vara ett bra verktyg för att stärka anhörigstödet och göra det mer jämlikt i landets 290 kommuner.
Jacqueline Engström (M), första vice ordförande Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Beth Lundstedt Holmqvist (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd samt i det kommunala pensionärsrådet.
Kristina Påhlsson (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
James Klingborg (M), ledamot i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.
Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet.
Gå till toppen