Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi menar allvar när vi säger att invandringen behöver minska.”

Sverige ska ta sitt delansvar för de människor som är på flykt i en trasig värld, men måste också ta det fulla ansvaret för dem som fått en fristad i landet, skriver Maria Malmer Stenergard och Peter Danielsson, Moderaterna.

Moderaterna anser att t det inte går att ha en human migrationspolitik, om integrationspolitiken är inhuman, skriver artikelförfattarna.Bild: Marcus Ericsson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De två centerpartisterna Jonny Cato och Peter Jansson säger sig vilja förena medmänsklighet med ordning och reda i migrationspolitiken, men glömmer bort biten med ordning och reda (Aktuella frågor 2/10).
Moderaterna vill minska invandringen till Sverige. Det kan vi inte kompromissa om. Det är varken hållbart eller ansvarsfullt att Sverige har ett regelverk och ett asylmottagande som kraftigt avviker från andra jämförbara länder i Europa, och som i praktiken omöjliggör för landets kommuner att klara integrationen.
Vi välkomnar att Jonny Cato och Peter Jansson vill se en svensk asyl- och migrationslagstiftning som inte skiljer sig från regelverken i andra europeiska länder. Men det var inte den linje Centerpartiet drev i de nationella migrationsförhandlingarna. Av partiets reservation mot den statliga migrationsutredningen framgår till exempel att det vill stryka kravet på kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället för permanent uppehållstillstånd. Det går stick i stäv med hur det är i majoriteten av EU-länderna, som ställer olika integrationskrav. Jämförbara länder som Danmark, Norge, Tyskland och Nederländerna har språkkrav.
På en rad andra punkter har Centerpartiet drivit förslag som leder till ökad invandring, något som försvårar möjligheterna till integration för de många som redan kommit till Sverige för att stanna.
Moderaterna står inte bakom förslag som innebär att antalet asylsökande är kvar på eller högre än dagens nivåer. Vi har därför reserverat oss mot de förslag som går längre än vad EU-rätten och andra internationella åtaganden som lägst kräver.
Idag är var femte utrikes född arbetslös och hälften av alla som kom till Sverige under perioden 1990–2016 är självförsörjande. Var tredje grundskoleelev i utanförskapsområden når inte gymnasiebehörighet. Trångboddheten, hopplösheten och kriminaliteten breder ut sig.
Moderaterna anser attdet inte går att ha en human migrationspolitik, om integrationspolitiken är inhuman. Sverige ska ta sitt delansvar för de människor som är på flykt i en trasig värld, men måste också ta det fulla ansvaret för dem som fått en fristad i landet. Vi menar allvar när vi säger att invandringen behöver minska.
Centerpartiet lyfter fram januariöverenskommelsen som en mirakelkur mot dålig integrationspolitik. I sex års tid har vi sett regeringen Löfvens totala brist på den handlingskraft som krävs för att bekämpa det växande utanförskapet. Det förändras inte bara för att det finns ett avtal, vars enda syfte är att hålla vissa partier borta från inflytande.
Verkligheten anpassar sig inte till en punktlista som ger Stefan Löfvens (S) handlingsförlamade regering fortsatt stöd, och som Socialdemokraterna tycks lägga mer tid på att förhala och fördröja än att genomföra. Det handlar inte minst om punkten om en reformerad arbetsmarknad, som är en viktig åtgärd för en fungerande integration och etablering av nyanlända.
Moderaterna håller fast vid ett volymmål för asylinvandringen för att vi ser att invandringen till Sverige måste minska, och att politiken behöver ta ett helhetsgrepp för en stram och förutsägbar invandringspolitik. Det är en förutsättning för att vända den misslyckande integrationen i utanförskapsområdena och värna den kommunala välfärden.
Maria Malmer Stenergard (M), migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson.
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Gå till toppen