Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här invigs Åstorps nya aktivitetsrunda: ”Alla ska ha möjlighet till rörelse”

Gå en promenadslinga och träna gratis samtidigt – nu får Åstorps kommun två nya aktivitetsrundor som ska få fler att röra på sig utomhus.

Sara Wikander från företaget Träning i livet berättar för eleverna från Haganässkolan hur aktivitetsrundan går till.Bild: Isabel Aguilar
På torsdagsmorgonen samlades ett 40-tal elever från Haganässkolan i en stor ring vid Hyllingeskogen. 12 stopp längs den två kilometer långa promenadslingan väntar. På en skylt ges instruktioner till ett träningsmoment för vuxna och ett till barn. När rörelsen är utförd är det dags att promenera vidare till nästa stopp.
– Alla ska ha möjlighet till rörelse och fysisk aktivitet, pengar eller ålder ska inte spela någon roll. Det ska vara likvärdigt för alla, säger Sara Wikander från företaget Träning i livet som ligger bakom konceptet med aktivitetsrundor.
12 skyltar sitter numera uppsatta längs motionsslingan i Hyllingeskogen. Varje skylt visar en träningsövning som vuxna och barn kan göra. I Kvidinge har en likadan runda sats upp.Bild: Isabel Aguilar
Hon berättar att intresset för aktivitetsrundorna ökat sedan coronapandemin tog fart då träningsformen sker utomhus och det är möjligt att hålla social distans.
Sedan tidigare har företaget lanserat aktivitetsrundor på flera ställen i Sverige och nu köper Åstorps kommun även in konceptet. I dagarna står två rundor klara, en i Hyllingeskogen och en i Kvidinge.
– Vi har sett ett ökat intresse för att röra på sig och detta är en del av vår satsning på aktiviteter i kommunen, säger Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Åstorps kommun.
Adam Lucaci testar på att göra ”regnbågsövningen” och sträcker sina armar från ena sidan till andra.Bild: Isabel Aguilar
Sexårige Adam Lucaci står redo att påbörja sin första runda.
– Det ska bli kul. Man rör på kroppen. Sen lär man sig också att läsa samtidigt, säger han.
Han får medhåll av klasskompisen Freja Nilestam.
– Det är roligt att röra på sig. Då blir man stark, säger hon.
Sjuåriga Freja Nilestam tycker att det är roligt att röra på sig och är en av cirka 40 stycken elever från Haganässkolan som inviger den nya aktivitetsrundan.Bild: Isabel Aguilar
De kommer fram till första skylten. Tecknade figurer med texterna ”sprattelgubbe” och ”regnbågen” uppmanar eleverna att röra på sig. I takt med Sara Wikander utför de glatt träningsmomenten.
– Det gick bra, säger Freja Nilestam innan hon promenerar vidare med den lilla gruppen till nästa skylt.
För mer info om upplysta motionsslingor i området se Åstorps kommuns hemsida.
Gå till toppen