Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Studiemedel ska göra att människor kan studera på heltid

Bild: isabell Höjman/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Med dagens studiemedel går studenter boendes i lägenhet i Helsingborg back varje månad. Detta leder till sämre studie­resultat och ökad psykisk ohälsa. I en ny rapport påvisas att studiestödet inte klarar sin grundläggande uppgift: att ge studenter från hela samhället möjlighet att studera på heltid på riktigt. Sveriges studenter behöver inte mer ekonomiskt stöd för att kunna konsumera lyxvaror. Sveriges studenter behöver ett rättvist studiemedel för att klara vardagen.
Studiemedlet är en sammansättning av lån och bidrag och uppgår 2020 till 10 840 kronor för fyra veckors studier. Med hjälp av data från Studentbolagsföretagen, Konsumentverket, Sveriges Förenade Student-
kårer och Swedbank visar det att studenter boendes i studentlägenhet går back med 1 653 kronor varje månad.
Studenter boendes i korridor klarar sin på gränsen men skulle inte klara av en oförutsägbar utgift på över 400 kronor. I Helsingborg går studenter boendes i lägenhet back med mellan 160 och 1 660 kronor varje månad.
Att studiemedlet inte är tillräckligt har varit känt länge men än görs inte nog för att säkra allas jämlika möjlighet till att studera. Istället tvingas många studerande arbeta extra eller spara pengar under sommaren för att kompensera för budgethålen under höst- och vårterminen. Dessutom, i och med coronakrisen har tusentals extraarbeten ställts in och därigenom orsakat än mer obalans i många studenters ekonomi.
Studenters största utgift är hyran. För dem som bor i studentlägenhet betalar de i genomsnitt 4 993 kronor i månaden vilket motsvarar 45 procent av CSN:et. För vanliga hyresrätter ligger den siffran på 28 procent, vilken beskrivs som hög av Hyresgästföreningen.
Samtidigt har studenter fått det relativt sämre. Studiestödet är baserat på Sveriges inflation genom prisbasbeloppet. Om man utgår från år 2000 har prisbasbeloppet vuxit med 129 procent. Detta kan jämföras med inkomsterna som vuxit med 185 procent. En student hade det relativt bättre för tjugo år sedan jämfört med idag.
Det är uppenbart att studiemedlet är för lågt.
En ung människas möjlighet till en hållbar studietid ska varken vara beroende av storleken på föräldrarnas plånbok eller kontakter för extraarbete. Detta förstår även våra borgerliga meningsmotståndare.
Skillnaden är dock att de förespråkar mer lån och mindre bidrag. Men mer lån skrämmer bort den unga arbetarklassen från akademin och därigenom leder till snedrekrytering. Samtidigt är det oerhört volatilt att basera ett samhälle på för mycket lånat kapital. Redan idag har svenska hushåll näst högst skuldsättning i relation till andra OECD-länderna. För mycket lån kan göra det svårare för stater, organisationer och individer att klara av externa chocker så som ekonomiska kriser och pandemier.
För individen är studier en investering. För samhället är studenten en investering.
Oavsett bakgrund ska en människa ha möjlighet att studera och detta på heltid. Idag fungerar det inte så. Det låga studiemedlet tvingar studenter till att hitta alternativa finansieringsmöjligheter. Så ska det inte behöva vara. Det är dags för ett rättvist studiemedel som ger alla studenter möjlighet att studera på heltid, på riktigt.
Mickey Magnusson
Vice ordförande i Helsingborgs kommunfullmäktige och tidigare student på Campus Helsingborg.
Emma Fastesson Lindgren
Tf förbundsordförande S-studenter.
Gå till toppen