Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuvsbo falsklarmade för att dribbla bort polisen – döms för flera brott

Mitt under en polisinsats ringde en misstänkt och anmälde ett påhittat inbrott mot den lokala livsmedelsbutiken. Nu döms han för misshandel, olaga hot, hot mot tjänsteman, narkotikabrott – och falsklarm.

Det var i slutet av januari som två polispatruller befann sig i Bjuvs tätort med anledning av en bilstöld. En misstänkt man i 30-årsåldern sågs ta till flykten och patrullerna följer efter honom till hans bostad, där de fått tillstånd att göra en husrannsakan.
Istället för att släppa in polisen ringde mannen till 112 och uppgav att det pågick ett inbrott i Ica-butiken i Bjuv. Den ena av polispatrullerna blev då beordrad dit och insatsen försenades en kvart.
Till slut bröt polisen upp mannens ytterdörr och tog sig in i bostaden, där de hittade över tusen tabletter av ett narkotiskt preparat, samt amfetamin. Mannen greps, men polisen misstänker att han under sin avledningsmanöver hunnit spola ner ytterligare narkotika i avloppet.
Att göra sig skyldig till sabotage mot blåljusverksamhet kan ge fängelse i högst fyra år, men i det här fallet anser tingsrätten att det handlar om en begränsad störning och använder istället brottsrubriceringen falsklarm.
Mannen döms även för ett tidigare brott som begåtts i december förra året, när han misshandlade sin före detta fru i närvaro av deras gemensamma lilla barn. När hon anmälde misshandeln och fick hjälp att ta med sig barnet hotade han dem till livet vid ett flertal tillfällen. I samband med händelsen riktade han även allvarliga hot mot kvinnans arbetskamrat, mot hennes syster och mot en socialsekreterare. Mannen gick bland annat in på socialkontoret i Bjuv och sa inför flera vittnen att han skulle döda socialsekreteraren.
Bjuvsbon själv uppger att han varit påverkad av droger och därför inte minns händelserna, men tingsrätten anser att bevisningen håller ändå. Mannen döms nu till ett års fängelse. Tingsrätten konstaterar att han har en historia av kriminalitet och ser inget skäl till att förkorta straffet.
Han ska också betala ett skadestånd på 12 500 kronor till sin före detta fru och 10 000 kronor till hennes väninna och arbetskamrat.
Läs också Försökte lura polisen med påhittat rån
Läs också Man från Bjuv misstänks för hot mot tjänsteman
Gå till toppen